И ОБЩИНИТЕ ПИРДОП И ЧЕЛОПЕЧ Подкрепиха кампанията „SOS Българска роза“

  • 0
  • 92 преглеждания

Вече можете да дарите за оцеляване на 350 семейства на розопроизводители с SMS и текст DMS ROZA  на 17 777

Дарителски щандове на кампанията „SOS Българска роза“, която цели да подпомогне малките розопроизводители от градовете Стрелча, Клисура и Средногорието, вече има и в сградите на общините Пирдоп и Челопеч, съобщи за в. „Регион“ Миряна Георгиева.

„Община Пирдоп подкрепя инициативата „SOS българска роза“ и се радвам, че кампанията набира все по-силна подкрепа. Красивата българска роза е уникален национален символ, с който всички се гордеем и затова вярвам в успеха на тази кауза“, е споделил пред организаторите на инициативата кметът Ангел Геров.

Кметът на Община Челопеч, която също е подкрепила „SOS българска роза“ на Сдружение „Българска розова долина“ инж. Алекси Кесяков е заявил, че кампанията ще даде надежда на хората, тъй като традиционното родно розопроизводството има бъдеще. Инж. Кесяков е на мнение, че трябва да спасим този вековен символ, който е  важен не само за нашия регион, но и за цяла България. Както писахме в предишния си брой, инициативата вече бе подкрепена от общините в региона Антон и Чавдар, а освен тях и от кметствата на гр. Клисура и село Розино.

От Сдружение „Българска розова долина“, споделят, че много семейни бизнеси от Стрелча, Клисура и общините в региона, са пострадали от кризата с изключително ниските изкупни цени на цветовете на маслодайната роза. Себестойността на килограм продукт е 2 лева, а изкупвачите на едро са давали на производителите само по 1.50 лв., казват от сдружението. И споделят пример от гр. Стрелча, където от 300 регистрирани розопроизводители, само половината са работили през 2021 г. Председателят на Сдружение „Българска розова долина“ Владимир Стоянов, който е производител от с. Буново, посочва, че държавата през месец август е отпуснала 3 млн. лв., предоставени от Европейския съюз, за подпомагане на розопроизводителите, но от тях ще се възползват собствениците на две-три крупни дестилерии. По повод информациите, че държавата ще предостави на стопаните 2 млн. лв., той заявява: „Държавата ще дарява средства на стопани, които не са работили тази година. Това е неадекватно харчене на парите на данъкоплатеца и допълнително ще дестабилизира малките производители, които се трудиха на загуба през пролетта. Те са гръбнакът на българското розопроизводство и най-голяма нужда от помощ в момента имат именно те. Без тях целият бранш е обречен да загине. Ние ще помогнем на тях“.

Средствата, събрани по време на кампанията „SOS българска роза“, ще бъдат предоставени на розопроизводители, които през 2021 г. са имали продажби на розов цвят под 2 лв. за килограм и са работили на загуба. Според организаторите на инициативата, това са около 350 семейства на розопроизводители. Целта е да бъдат събрани около 190 000 лв., а контролът при предоставянето на сумите на стопаните ще се извършва от кметовете и служители на местните служби „Земеделие“, уточняват от Сдружение „Българска розова долина“. Желаещите да помогнат, могат да дарят средства за „SOS българска роза“ и чрез SMS с текст: DMS ROZA на кратък номер 17 777 (за абонати на Telenor, VIVACOM и A1).

ФУТБОЛЕН КЛУБ „ПИРДОП“  С две изразителни победи в първите три кръга от новия сезон
Prev Post ФУТБОЛЕН КЛУБ „ПИРДОП“ С две изразителни победи в първите три кръга от новия сезон
НА ПИСТА МАЯТА – ЧЕЛОПЕЧ  Три пъти старт на финала за Дивизия „Бъги“
Next Post НА ПИСТА МАЯТА – ЧЕЛОПЕЧ Три пъти старт на финала за Дивизия „Бъги“
Related Posts

Leave a Comment: