ИНДУСТРИАЛЕН КЛЪСТЕР „СРЕДНОГОРИЕ“ Стартира третото обучение по програма BASE в Община Панагюрище

  • 0
  • 91 преглеждания

На 25 август в община Панагюрище се проведе официалното откриване на програма “Бизнес академия за стартиращи предприемачи /BASE/. През следващите 12 седмици, всяка сряда, 26 участници ще черпят вдъхновение и опит от успели български предприемачи, за да стартират или доразвият своите бизнеси.

Проектът е инициатива на сдружение „Индустриален клъстер „Средногорие“ и се осъществява с подкрепата и партньорството на „Асарел-Медет“ АД,  фондация „Америка за България“ и Община Панагюрище. На откриването присъстваха Галина Матанова, зам.-кмет „Хуманитарни дейности“, Община Панагюрище, Виолета Недева, Програмен директор „Бизнес, предприемачество и технологии“ Фондация „Америка За България“, Бисерка Янева, директор „Човешки ресурси в „Асарел-Медет“ АД, Николай Минков, изпълнителен директор Индустриален клъстер „Средногорие“, Десислава Чалъмова, директор „Бизнес развитие“, гости и партньори.

Десислава Чалъмова приветства участниците в обучението, запозна ги с правилата за участие, както и сподели опита на Индустриален клъстер „Средногорие“ с програмата до сега. „По време на обучението ще Ви представим и запознаем с български успели предприемачи, които ще споделят своите успехи,  радости и неволи. Черпете опит от тях и дерзайте!“, каза тя. Приветствие по повод откриването на BASE отправи и Виолета Недева.

Бисерка Янева приветства новите участници в проекта. „На всички Вас, които носите предприемаческата искра в себе си, искам да пожелая едно много успешно, забавно и интересно обучение… Ние вярваме във Вас, затова и за трети пореден път дружеството ни осигурява наградите, с които ще бъдат отличени най-добрите проекти!“ – сподели тя и благодари на всички партньори за осъществяването на тази идея.

Заместник-кметът на Община Панагюрище Галина Матанова сподели, че част от излъчените първенци в първите два курса на проекта BASE вече са партньори на общината и подчерта, че „Асарел-Медет“ инициира и се включва в голяма част от общинските проекти.

Мотивиращи думи изказаха и финалистите от първите две издания на проекта – Кунка Каишева, която миналата година спечели второ място с бутиковата си пекарна и Христина Байрякова, грабнала първо място със своята Захарна работилничка „Марая“ през 2019 г. Те споделиха, че участието в проекта им е помогнало да реализират в пълна степен потенциала и мечтите си.

След официалното откриване курсът започна с първата лекция „Какво е предприемачеството“, с лектор Николай Минков. Той подчерта, че в Панагюрище съществува реализиран уникален проект за социално сътрудничество и това е публично-частното партньорство за МБАЛ „Уни Хоспитал“. Той акцентира и върху приноса на покойния проф. Цоцорков в реализацията на този и много други подобни проекти. Лекцията започна с отговор на въпросите: Защо предприемачеството е ценно? Кой е предприемач? Какво правят предприемачите? Кои са характеристики на успешния предприемач. Кои са заинтересованите страни за нуждите на хората, населените места, региона.

Целта на проекта е да помогне на участниците с бизнес умения и да представи пред тях възможностите, които регионът на Средногорието предоставя за развитие на предприемачеството, както и да насърчи устойчиво развитие на града и местната общност. След края на обучението на курсистите жури ще класира и награди трите най-добри бизнес идеи.

„ДЪНДИ ПРЕШЪС МЕТАЛС ЧЕЛОПЕЧ“   Дари копирна техника на читалище „Христо Ботев“ в Мирково
Prev Post „ДЪНДИ ПРЕШЪС МЕТАЛС ЧЕЛОПЕЧ“ Дари копирна техника на читалище „Христо Ботев“ в Мирково
ПРЕЗИДЕНТЪТ НА РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ РУМЕН РАДЕВ  Участва в националното честване Деня на миньора
Next Post ПРЕЗИДЕНТЪТ НА РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ РУМЕН РАДЕВ Участва в националното честване Деня на миньора
Related Posts

Leave a Comment: