ИНИЦИАТИВНИ ДАМИ ОТ АНТОН Дами браха билки по роса

  • 0
  • 90 преглеждания

Рано сутринта на 24 юни, когато българската православна църква отбелязва празника Еньовден, по инициатива на дамите от Благотворително женско дружество „Джемина” в Община Антон, се състоя пресъздаване на ритуала, както са го правели нашите баби преди много години. Тази традиция те спазват вече девета поредна година и всеки път организирано излизат и берат билки на Еньовден. Събитието беше уважено и от приятели на дамите, решили да спазят обичая.

Още по роса, облечени в бели ризи, взелите участие в ритуала, посветен на деня, за който се смята, че билките имат най-много и силна лечебна сила, набраха различни видове от тях и направиха венец, а след това преминаха под него за здраве, берекет и късмет през настоящата година.

На финала на празника, под дебелите сенки на една от красивите местности над село Антон, в близост до чешмата и намиращия се там заслон, дамите и техните приятели седнаха и похапнаха вкусни домашно приготвени ястия. Така в приятна компания и добра раздумка, денят премина с много положителни емоции и впечатления за антончани и техните гости на празника.

В ОБЩИНА ЧЕЛОПЕЧ  Старинен ритуал на в Деня на билките
Prev Post В ОБЩИНА ЧЕЛОПЕЧ Старинен ритуал на в Деня на билките
В МЕСТНОСТТА „ВОЙВОДЕНЕЦ“ – КОПРИВЩИЦА  „Излет с „Дачия“ събра хиляда участници
Next Post В МЕСТНОСТТА „ВОЙВОДЕНЕЦ“ – КОПРИВЩИЦА „Излет с „Дачия“ събра хиляда участници
Related Posts

Leave a Comment: