ИЗЛОЖБА ЗА ХАН ТЕРВЕЛ Представиха в Пирдоп ротарианци

  • 0
  • 130 преглеждания

По идея на Ротари клуб – Пирдоп, на 12 май във фоайето на читалище “Напредък” бе открита фотоизложбата “Кан Тервел – Свети крал Тривелий, дипломатът, светецът войн, спасителят на Европа”. Изложбата е подготвена от Националния исторически музей, Фондация “Българска памет”, Фондация “Бъднини” и Ротари клуб – Ловеч. В деветнадесет пана се представят страници от живота на втория по ред владетел на Дунавска България – кан Тервел, син на кан Аспарух и внук на основателя на Велика България хан Кубрат.

На откриването на фотоизложбата присъстваха кметът Ангел Геров, председателят на ОбС Мария Шентова, членове на Ротари клуб – Пирдоп и гостите от Ротари клуб – Ловеч – президентът Любомир Банчев, електпрезидентът Борислав Пилевски и пастпрезидентът Радослав Райков. Президентът на пирдопските ротарианци Дамян Ненов заяви, че идеята за създаването на изложбата е на членовете на Ротари клуб Ловеч, която намерила подкрепа от НИМ и двете фондации. Отправена бе благодарност към ръководството на общината за предоставената възможност пирдопчани и жители на града да могат по време на празниците “Влайкови дни `2016” да се запознаят с житието на кан Тервел, записал името си в световната история като спасител на Европа през осми век от арабско нашествие.

За България, Европейския югоизток и кан Тервел разказа електпрезидентът на ротарианците от Ловеч – Борислав Пилевски. Той проследи в детайли живота на българския владетел, за когото е известно, че още от детството си е бил приобщен към християнската религия, а като кан на два пъти се намества във вътрешните работи на голямата и мощна Византийска империя. През 717 – 718 г. нанася съкрушително поражение на войските на Арабския халифат пред стените на Константинопол.

След откриването разговорите между домакини и гости продължиха по теми от взаимен интерес. Изложбата ще бъде в гр. Пирдоп до края на майските културни празници “Влайкови дни”.

АТПГ – ЗЛАТИЦА  Абитуриенти засадиха дръвче
Prev Post АТПГ – ЗЛАТИЦА Абитуриенти засадиха дръвче
ПОЕТЕСАТА ОТ СЕЛО АНТОН ИВАНКА ФИЛЧЕВА  Представи нова книга
Next Post ПОЕТЕСАТА ОТ СЕЛО АНТОН ИВАНКА ФИЛЧЕВА Представи нова книга
Related Posts

Leave a Comment: