КАМБАНЕН ЗВЪН В ПИРДОП За 113 години от Търновския манифест

  • 0
  • 84 преглеждания

Със скромно тържество в гр. Пирдоп бе отбелязана 113-та годишнина от обявяването на Независимостта на България, станало на 22 септември 1908 г. в старопрестолния Търновград. Честването започна с трикратен празничен звън на църковните камбани.

Както е известно, държавният глава княз Фердинанд прочита в църквата „Св. Четиридесет мъченици“ манифест за скъсване на васалитета с Турция. Важно място и роля в този велик акт има и генерал-лейтенант Стефан Паприков от Пирдоп, който е министър на външните работи в правителството на Александър Малинов.

По този повод по инициатива на общинските съветници Станислав Готев и д-р Десислва Толинова в двора на храм „Свето Успение Богородично“ отец Антоний Марчев отслужи молебен за здраве и просперитет на жителите на Пирдоп и българския народ. На него присъстваха малко граждани, поради епидемиологичната обстановка в страната. На участващите в честването бяха раздадени национални знамена, а накрая отново прозвуча тържественият камбанен звън.

След това групата пое към двора на Начално училище-паметник „Тодор Влайков“, където е паметната плоча на генерал Стефан Паприков, на която бяха поднесени цветя. Деца обвиха с цветен гирлянд и бюст-паметника на поета, революционер и войвода Христо Ботев в двора на учебното заведение.

За пирдопчани участието на генерал-лейтенант Стефан Паприков в подготовката, обявяването и защитата на Независимостта на страната е повод за гордост и достойнство, каза Станислав Готев. Радващо е, че има и деца, на които се опитваме да вдъхнем патриотизъм, родолюбие и уважение към нашите предци, защото те са ни дарили с това най-висше човешко право да бъдем свободни и независими. Предаваме на тях, на нашите съвременници и на поколенията, които ще дойдат след нас традицията, съхранявайки духа и заветите на дедите, заяви г-н Готев.

В ЗЛАТИЦА  Тържествен залп от стари оръжия в Деня на Независимостта
Prev Post В ЗЛАТИЦА Тържествен залп от стари оръжия в Деня на Независимостта
„ДЪНДИ ПРЕШЪС МЕТАЛС ЧЕЛОПЕЧ“ И ОБЩИНА ЗЛАТИЦА  С награди от Националното сдружение на общините в Република България
Next Post „ДЪНДИ ПРЕШЪС МЕТАЛС ЧЕЛОПЕЧ“ И ОБЩИНА ЗЛАТИЦА С награди от Националното сдружение на общините в Република България
Related Posts

Leave a Comment: