КАРАВЕЛОВАТА СЕДЯНКА Отново прехласна копривщенци

  • 0
  • 115 преглеждания

Петото издание на станалата вече традиция „Каравелова седянка“ беше проведена на 24 август пред къща музей „Любен и Петко Каравелови“. Тя бе организирана от служителите на музея и Дирекция на музеите в родния град на двамата известни българи – Копривщица.

През целия ден в двора на техния дом посетителите се наслаждаваха на изложбата-базар на гостуващите занаятчии от сдружение „Любен Каравелов“ от пловдивското село и имаха възможност да закупят сувенири за спомен. Тази година има много годишнини, свързани с живота и делото на Любен Каравелов – 185 от неговото рождение, 140 години от смъртта му, 150 години от появата на вестник „Свобода“ и началото на Българския революционен централен комитет (БРЦК), 65 години къща музей.

На седянката присъства кметът на Община Копривщица Генчо Герданов, който поднесе кошница и букет с цветя на музейните служители и директора на Дирекция на музеите Кунка Неделева. Сред гостите бяха и кметът на с. Каравелово  Славка Червенкова, Дора Чаушева – директор на Националния музей „Васил Левски“ – Карлово, общинският съветник Любомир Цеков, проф. Славка Керемидчиева от БАН, Райна Каблешкова – Почетен гражданин на възрожденския град и родственица на апостола Тодор Каблешков, поетът Иван Пехливанов, Панчо Цанков, Славимир Генчев – носител на Националната литературна награда „Димчо Дебелянов, копривщенци и много гости на града. Специално за проявата бе получен поздравителен адрес от д-р инж. Илия Гърков, изпълнителен директор на „Дънди Прешъс Метълс Челопеч“

Славка Червенкова и Мария Караниколова – уредник на къща музей „Любен и Петко Каравелови“ и сценарист на проявата, облечени в народни носии, бяха водещи на седянката. Децата Филип Воденичаров и Александър Димов, пременени като копривщенчета от времето на дядо Либен и хаджи Генчо, притичаха на мегдана викайки: „Седянка ще има, седянка“ и  дадоха началото на събитието. Самодейните състави от с. Каравелово“, обединени от неправителствено сдружение, носещо името на великия син на Копривщица – Любен Каравелов, поднесоха на публиката своите прекрасни изпълнения, за което бяха аплодирани. Дълбоко и невероятно силно бе преживяването от изявите на тези българи, които накараха хората да се гордеят със своите национални герои и история. Гостите благодариха за топлото посрещане на домакините и възможността да участват на тази изпълнена с вълнения седянка.

Никол Въжарова изпълни „Хубава си, моя горо“, а Павел Мухов –трогателното “Обичам те, мое мило Отечество“, с което припомниха на публиката Каравеловите произведения. Театралната формация „Коприщенски разговорки“ изпълни на местен диалект „Опашатата звезда“ по Ана Вл. Старирадева – Златарева, допълнена, разширена, обработена  и по постановка от ръководителя на формацията Райна Тотева. Пресъздадени бяха любопитни и колоритни образи на копривщенци и копривщенки от преди близо век и как са посрещнали вестта за Халеевата комета и как са се готвели за небесната гостенка.

Майсторски изиграните образи от началото на 20-то столетие и пресъздадените комични ситуации накараха публиката искрено да съпреживее наивното разбиране за посрещане края света. Кунка Неделева връчи грамоти на ръководителите на съставите, взели участие в „Каравеловата седянка. Народно хоро се люшна на мегдана пред родния дом на Любен, Петко и Христо Каравелови, наследници на Дядо Либен от „Българи от старо време“.

„Елаците-Мед“ АД отпразнува 44-годишната си успешна история
Prev Post „Елаците-Мед“ АД отпразнува 44-годишната си успешна история
НА СПОРТЕН КОМПЛЕКС „МИРКОВО“  Оспорвани срещи по мини футбол
Next Post НА СПОРТЕН КОМПЛЕКС „МИРКОВО“ Оспорвани срещи по мини футбол
Related Posts

Leave a Comment: