КАТЯ ЗОГРАФОВА ОТ НАЦИОНАЛНИЯ ЛИТЕРАТУРЕН МУЗЕЙ Представи изложбата „Подкрепи и мен ръката“ в Петрич и Църквище

  • 0
  • 116 преглеждания

Началото на културните празници в Община Златица бе поставено с представянето на 5 май в село Петрич на фотодокументалната изложба на Националния литературен музей „Подкрепи и мен ръката“. Тя е подготвена на литературоведа Катя Зографова, която презентира и своята шестнадесета книга „Хроники на Вазовия род“. По време на събитието се проведе и разговор, посветен на двете велики жени – Райна Княгиня и лейди Емили Странгфорд. На презентацията на изложбата присъстваха кметът на Община Златица инж. Стоян Генов, кметският наместник на Петрич  Мария Ангелова, работещи в ОбА и жители на селото.

Катя Зографова говори за тематичната изложба, посветена на 145-годишнината от Априлското въстание, на български чети, участвали в съзаклятието, неговия погром, разоряването на Батак, Панагюрище, Ново село, Перущица и други български селища, върху които се излиза яростта и жестокостта на поробителите. В 15-те табла се показват документи и фотографии, които разказват за благотворителната мисия на английската виконтеса Емили Странгфорд у нас през есента на 1876 г. и зимата на 1877 г.

В залата на пенсионерски клуб „Искра“ в селото се проведе задушевен разказ между присъстващите и Катя Зографова. Авторката на „Хроники за Вазовия род“ се спря на създаването на книгата, продължило няколко години с издирвания и работа в архиви, музеи и книгохранилища. Г-жа Зографова, която е от гр. Панагюрище, заяви, че малцина у нас знаят, че нейната съгражданка Райна Княгиня, освен знаменоска на Хвърковатата чета, е и първият хронист на Априлското въстание, със своята „Автобиография“. Тя говори и за близостта на благотворителните дела на Райна Княгиня – първата българска дипломирана акушерка, и на лейди Емили Странгфорд. Специално място в своя разказ Катя Зографова отдели на медальона на виконтесата, подарен от нея на Иван Вазов, за посветените от него на благодетелката две стихотворения и за преподаряването на реликвата на поетесата Евгения Марс през 1910 г.

На 9 май изложбата бе представена и пред жителите на село Църквище.

Пирдопската гимназия изпрати Випуск 2021
Prev Post Пирдопската гимназия изпрати Випуск 2021
В ДЕНЯ НА БИБЛИОТЕКАРЯ 11 МАЙ В ЗЛАТИЦА  Откриха барелеф и паметна плоча на Серафим Боянов
Next Post В ДЕНЯ НА БИБЛИОТЕКАРЯ 11 МАЙ В ЗЛАТИЦА Откриха барелеф и паметна плоча на Серафим Боянов
Related Posts

Leave a Comment: