КЛУБ „ЧЕТВЪРТЪК“ Отбеляза тридесет години от създаването си

  • 0
  • 74 преглеждания

В деня на Успението на покровителя на българския народ – Свети Иван Рилски – 19 октомври, в гр. Златица членовете на популярния и известен в региона мъжки Клуб „Четвъртък“ и техни съпруги, отбелязаха 30-годишния юбилей на организацията, чиято основна цел и съществуване е общуването и приятелството, без разлика на политическите пристрастия, професионални и обществени ангажименти.

Клубът е създаден през далечната вече 1987 г. и членовете му се събират по веднъж на две седмици на различни места, като всеки път един от тях е организатор и се грижи за приятното забавление на останалите и за атмосфера на срещата. В клуба през годините са участвали близо 50 души, а в момента са двадесет и двама. Средната възраст на клубните членове е 69, а общо събрани годините на всички – 1510. Доайен на клуба е Иван Иванов от с. Карлиево – на 82 години, той е и с най-много внуци и правнуци – съответно 8 и 5, а най-млад член е кметът на с. Буново Николай Точев – на 42. Двамата отправиха поздравления към приятелите си и се прегърнаха в знак на разбирателството, което цари в организацията.

От началото на учредяването на мъжкия клуб, до момента са проведени 647 сбирки. В редиците му са били 6-ма кмета, 11 бизнесмени, 8 инженери, от които един зооинженер, двама юристи, по един свещеник, художник, лекар, съдия и химик. Девет от членовете са починали и в тяхна памет участващите в юбилея изразиха уважението си със ставане на прави и минута мълчание. Клубът е международен и малко след началото на тържеството пристигна от гр. Охрид, Република Македония членът на организацията Кире Йовевски, със съпругата си Снежка, придружавани от Илко Костадинов и неговата половинка.

Юбилейното събитие бе открито от председателя на клуба инж. Стефан Попов, а тържеството бе водено от специално поканената за празника Койка Алексиева. Архиерейският наместник ставрофорен свещеноиконом отец хаджи Йордан Георгиев отслужи тържествен водосвет и благослови присъстващите с „Многая лета“, с мощен глас, наподобяващ този на известния оперен певец Борис Христов. Прозвуча и химнът на клуба, изпълнен на акордеон от Александър Александров и на китара от инж. Стефан Попов. Популярната народна песен от Югозападна България „България секой да я знае“ подеха всички останали.

Кратко изложение за същността на мъжката организация направи инж. Тома Найденов. Целта ни преди тридесет години бе създаване на човешки, приятелски взаимоотношения, основани на разбирателство, спокойствие и добронамереност – неща, от които най-много имаме нужда в момента, подчерта той. Инж. Найденов благодари на половинките на членовете на клуба, за проявеното от тях разбиране за отсъствията два пъти месечно на техните съпрузи от домашния уют и семейство.

По време на честването бе организиран и конкурс „Познай кой е на снимката“, като всеки от членовете на клуба трябваше да определи кой е на трите снимки. Интересното бе, че мнозина бяха познали обекта на по една от тях – Стефан Банков на младини. Но никой и на трите. Дори определената за оценка на конкурса комисия не се справи със задачата - изненада, подготвена от инж. Тома Найденов. А още по-любопитното бе, че дори един от присъстващите на фотографиите – отец Йордан Георгиев, не се разпозна на младини. А по-повод третата снимка – тази на инж. Стефан Шентов, председателят на клуба инж. Стефан Попов, в присъщия си атрактивен стил, заяви, че е нямало как да бъде разпознат, тъй като когато е направена фотографията е бил 48 кг., а сега е 148 кг.! Поради изброените обстоятелства награда за победител в конкурса не бе връчена.

Из залата бяха разположени снимки от различни събития, организирани през годините от клуба, а на челно място и специалния шарж на всички, направен преди пет години от художника Пламен Панчев. По време на честването се изпълниха много народни песни, като най-активни в тази част от юбилея бяха Николай Точев, инж. Стефан Попов, инж. Тихомир Томанов и Кире Йовевски.

Членовете на Клуб „Четвъртък“ оставиха своето послание за организацията в специална Летописна книга, която е втора по ред в неговата история. Първи в нея се бе разписал инж. Цанко Цанов, който обаче не присъства на тържеството. Юбилеят премина в духа на установеното през отминалите вече три десетилетия приятелство между членовете му, споделяне на позабравени преживявания, разказване на интересни истории и много народни хора и танци.

Летец гостува в Златица за Деня на българската авиация
Prev Post Летец гостува в Златица за Деня на българската авиация
ДЪРЖАВНА ДЕЛЕГАЦИЯ НА УНГАРИЯ
Next Post ДЪРЖАВНА ДЕЛЕГАЦИЯ НА УНГАРИЯ
Related Posts

Leave a Comment: