ДЪРЖАВНА ДЕЛЕГАЦИЯ НА УНГАРИЯ

  • 0
  • 90 преглеждания

Посети възрожденска Копривщица

На тридневно посещение в нашата страната бе делегация от Унгария, водена от държавният секретар Миклож Шолтес, придружаван от министри и българи, живеещи в там. На 18 октомври правителствената делегация бе на посещение в гр. Копривщица, водена от вицепремиера Валери Симеонов.

Гостите от Унгария бяха посрещнати в двора на Първото класно училище в България, от кмета на общината Генчо Герданов, който ги приветства с „Добре дошли!“. Лучка Чотова и Атанаска Спасова, облечени в народни носии ги поздравиха по стар български обичай с питка и мед. Председателят на постоянната комисия по култура и образование Георги Доросиев, общински служители, временно изпълняващият длъжността директор на Дирекция на музеите Катя Мрънкова, заместник-директорът по административната работа на СУ „Любен Каравелов“ Теодора Цоловска бяха сред посрещачите.

Духовият оркестър на СУ „Любен Каравелов“, под диригентството на учителят по музика Нено Павлов,  изпълни българския химн, химна на Копривщица и възрожденски маршове. Прекрасните изпълнения на  духовия оркестър бяха повод председателят на българското самоуправление в Унгария Данчо Мусев да отправи покана за гостуване на копривщенските младежи за 3 март през 2018 година.

Кметът Генчо Герданов благодари за поканата. Екскурзовод на гостите из възрожденския град бе Кунка Неделева, уредник в Дирекция на музеите. Разгледани бяха Музеят на образованието, известен като Жив музей, Битов музей „Лютова къща“ и родните домове на Тодор Каблешков и Димчо Дебелянов.  Катя Мрънкова и Пенка Кунчева – информатор от Дирекция на музеите, връчиха китки копривщенски здравец на гостите в двора на родния дом на революционера, а на зам.-председателя на МС Валери Симеонов подариха книги за Петко Каравелов и апостола Тодор Каблешков.

Пред национална медия, отразяваща посещението, държавният секретар на Унгария сподели : „След като разгледах част от този забележителен град и тези красиви къщи, една мисъл ми дойде в главата - независимо колко един народ е поробен - 5, 15 или 450 години, винаги на първо място излиза родолюбието. Тогава няма значение богатството, тогава има значение родолюбието. Днес живеем в такива времена, когато имаме нужда от огромно родолюбие. Има нужда, защото искат да ни отнемат християнството, независимостта ни“.

Държавният секретар на Унгария Миклож Шолтес благодари на кмета на Копривщица Генчо Герданов и на вицепремиера Валери Симеонов за тяхната подкрепа на родолюбивия дух, който пренасят в днешното време. „За героите на първо място е народът, вярата и семейството“, подчерта държавният секретар на Унгария и пожела на българския народ да запази тези ценности.

Заместник министърът-председателят Валери Симеонов сподели, че Копривщица е съхранила българския дух в най-голяма степен и такива места от България трябва да бъдат показвани и рекламирани, защото само тук  може да се разбере какво представлява България. В края на своето посещение гостите отправиха покана за гостуване и към Кунка Неделева, на която благодариха за прекрасните  и емоционални беседи.

КЛУБ „ЧЕТВЪРТЪК“  Отбеляза тридесет години от създаването си
Prev Post КЛУБ „ЧЕТВЪРТЪК“ Отбеляза тридесет години от създаването си
ЛЕКОАТЛЕТКАТА НАДЕЖДА АНГЕЛОВА ОТ МИРКОВО
Next Post ЛЕКОАТЛЕТКАТА НАДЕЖДА АНГЕЛОВА ОТ МИРКОВО
Related Posts

Leave a Comment: