КМЕТЪТ АНГЕЛ ГЕРОВ Поздрави съгражданите си с Двадесет и осмите „Влайкови дни“

  • 0
  • 97 преглеждания

Поради извънредната ситуация в страната и обявената пандемия от Ковид-19, тазгодишните „Влайкови дни“ в Община Пирдоп, които трябваше да бъдат двадесет и осми по ред, няма да се проведат, съобщи в специално изявление пред местните медии кметът Ангел Геров. Въпреки това, в деня, когато става традиционното откриване на културните празници в града – 11 май, традицията бе спазена.

Представителна група на общината, водена от г-н Геров, поднесе венец и цветя пред паметника на техния патрон – Дядо Влайков, на едноименния площад в центъра на Пирдоп. На церемонията присъстваха общинският съветник и председател на комисията по култура Илиян Николов, зам.-кметът Мария Шентова, секретарят на общината Николина Божкова, кметът на Кметство Душанци Златка Кънева и др.

Кметът Ангел Геров отправи поздравление към съгражданите си по повод дните на култура в Община Пирдоп, които обичайно завършват в деня на българската просвета и на славянската писменост – 24 май.

Ангел Геров припомни, че в миналите години тези празници са очаквано и вдъхновяващо събитие, по време на което се изявяват местните читалищни и училищни колективи, както и утвърдени български изпълнители.

„Застанал пред паметника на Тодор Влайков, отново искам да Ви срещна с Писателя, Общественика, Човека с висок морал и човеколюбива душа – патронът на нашите „Влайкови дни“. С обич и признателност го наричаме Дядо Влайков. Стои пред всички ни зрим и нетленен, в целия си ръст, леко привел глава, идващ сякаш от вековете, от глъбините на историята и душевността на нашия народ“ – обърна се кметът към пирдопчани и жителите на село Душанци. Г-н Геров говори за заслугите на Тодор Влайков за народа и страната ни – учител, читалищен деятел, народовед, създател на първата българска кооперация в с. Мирково, на Учителския съюз и председател на Съюза на българските писатели. Той е един от учредителите на Радикалдемократическата партия в България и дълги години главен редактор и издател на нейния печатен орган – „Демократически преглед“. Над всичко това се откроява Влайков Писателят, каза кметът на Община Пирдоп.

„Цялото му творчество е пропито с голяма и дълбока любов към народа, родината, към българското. И ние се срещаме днес с него, за да му благодарим за това – хубавото, което ни е оставил. Да му благодарим за това, че ни прави по-истински!“, подчерта Ангел Геров. Като пожела здраве и до нови срещи на съгражданите си пред читалищните сцени, той изрази надеждата си, че кризата скоро ще отмине и в общината отново ще се съживи културният и обществен живот.

ЧЕШМА „ЛЯСТОВИЦАТА“ В ЗЛАТИЦА  Отново дарява вкусна изворна вода
Prev Post ЧЕШМА „ЛЯСТОВИЦАТА“ В ЗЛАТИЦА Отново дарява вкусна изворна вода
ПЕТРИЧАНИ  Отдадоха почит на загиналите през Април 1876-та
Next Post ПЕТРИЧАНИ Отдадоха почит на загиналите през Април 1876-та
Related Posts

Leave a Comment: