ПЕТРИЧАНИ Отдадоха почит на загиналите през Април 1876-та

  • 0
  • 100 преглеждания

На 9 май жители на село Петрич изразиха синовната си признателност и уважение към своите предци, борили се за свободата на Отечеството по време на Априлската епопея през 1876-та година. В други години на тържествата, посветени на техния героизъм, родолюбие и саможертва, присъстват стотици българи. Поради извънредното положение в страната, честването на 144-та годишнина от обявяването на бунта бе скромно.

В местността „Боището“, където е постиганата първата и единствена победа над поробителя в дните на съзаклятието, при паметника „Камбана“, дойдоха народният представител Лало Кирилов, кметът на Община Златица инж. Стоян Генов, общинският съветник инж. Николай Лилов, Временно изпълняващият длъжността „Кметски наместник на село Петрич“ Тотка Ангелова, работещи в общинската администрация в Златица и служители от читалище „Оборище“ в селото.

На мемориала, издигнат за 100-годишнината от Априлското въстание, отбелязана през 1976-та година, бяха поднесени венци и цветя от признателните българи. Присъстващите на честването петричани и техните гости припомниха за събитията от онези далечни времена, превърнали село Петрич в символ на героизма и непресъхващият почти пет века стремеж за свобода на българския народ.

Малко по-късно присъстващите на паметното честване се поклониха и пред паметта на първата жертва на Априлското въстание – петричанина Стоян Балов, загинал от черкезки куршум на 23 април 1876 г. На възстановения преди няколко години паметник на героя бяха поднесени венци и цветя. Петричани и техните гости отдадоха своето уважение и пред паметта на поп Христоско Раков, заклел въстаниците през онази величава за българския народ година. Двата мемориала се намират в двора на храм „Св. Георги Победоносец“, който, освен архитектурен, е и исторически паметник. По време на потушаването на въстанието и разорението на с. Петрич в него са били затворени над 100 моми и невести от селото, поругавани и насилвани от озверелите башибозуци и черкези. Храмът е изгорен от поробителите и възстановен през 1879 г. с дарения на местното население.

Участващите в поклонението запалиха свещи в знак на поклон пред паметта на 172-те жертви, дадени от селото и си припомниха за величавите събития, накарали Летописеца на Априлското въстание Захари Стоянов да възкликне: „Петричани! Бедните! Тия държат първо място между ония села, които изградиха темела на българската свобода с пепелищата на своето село!“.

Гостите разгледаха единствената в страната тематична картинна галерия, посветена на Априлското въстание, разположена в сградата на старото петришко училище. Създадена по идея на художника Йордан Шентов, тя е открита през 1876 г. и съхранява във фонда си десетки творби на български художници, посветени на бунта. Наскоро помещенията на галерията бяха ремонтирани по програмата за партньорство между общината и „Аурубис България“. Кметът инж. Стоян Генов се запозна и с резултатите от протичащия в момента ремонт на помещение в сградата, което ще бъде обособено като здравен кабинет за жителите на село Петрич.

КМЕТЪТ АНГЕЛ ГЕРОВ  Поздрави съгражданите си с Двадесет и осмите „Влайкови дни“
Prev Post КМЕТЪТ АНГЕЛ ГЕРОВ Поздрави съгражданите си с Двадесет и осмите „Влайкови дни“
АНЕЛИЯ ДИМОВА, „АУРУБИС БЪЛГАРИЯ“:    Ситуацията изисква да бъдем по-иновативни в начинанията си
Next Post АНЕЛИЯ ДИМОВА, „АУРУБИС БЪЛГАРИЯ“: Ситуацията изисква да бъдем по-иновативни в начинанията си
Related Posts

Leave a Comment: