Копривщенци гостуваха колегите си от старопрестолния град

  • 0
  • 87 преглеждания

Общинска администрация – Копривщица бе гост на своите колеги от старопрестолния град Велико Търново на 19 и 20 април. Преди пристигане в старата българска столица копривщенци посетиха Килифаревския манастир и запалиха свещи за здраве на себе си и своите близки в построената от Уста Кольо Фичето църква „Рождество Богородично“. Сестра Варвара ги запозна с богатата история на Килифаренския манастир, основан през 1348 година от видния български исихаст Теодосий Търновски с подкрепата на цар Иван Александър.

В сградата на общинската администрация на Велико Търново гостите от възрожденския град бяха посрещнати от главният експерт „Връзки с обществеността и протокол“ на Веселин Нинчов. Директорът на Дирекция „Култура, туризъм и международни отношения“ Нелина Църова, приветства гостите и предаде поздравите на кмета инж. Даниел Панов, който в този ден откриваше ХV Международно туристическо изложение „Културен туризъм“ в Двореца на културата и спорта.

Г-жа Църова поднесе на кмета на Община Копривщица Генчо Герданов макет на крепостта Царевец и рекламни материали на старопрестолния град, а гостът върна жеста на домакините с малък модел на черешово топче, изработено специално за случая от майстора – топчия Красимир Цолов. Обменени бяха мнения по опазване на недвижимите културни паметници, поддържане на регионалните сметища, паркирането в двата града, спазване на обществения ред, опазване на общинското имущество, видеонаблюдението и др.

Направено бе предложение от музейния уредник от Копривщица Кунка Неделева да бъдат сформирани работни групи от двете общини, както и от други възрожденски градове, които да обсъдят и направят предложения за изменение на Закона за културното наследство, за да е по-приложим на практика. Своя професионален опит в тази област споделиха главният архитект на Велико Търново Николай Малаков и колегите му Цанка Бояджиев – началник отдел „Техническа инфраструктура“, Зорница Кънчева от отдел „Околна среда“ и служители от Дирекция „Правно обслужване и управление на собствеността“.

Секретарят на община Копривщица Николай Карагьозов, инж. Османи Радригес - директор на Дирекция „ТСУ“ и Милена Паралеева поставиха въпроси на домакините и споделиха опити от своята практика. След деловата среща гид из града бе инж. Веселин Нинчов. Посетен бе музеят на восъчните фигури, от който копривщенци излязоха много впечатлени, а вечерта останаха очаровани от завладяващия и фееричен аудио-визуалния спектакъл „Звук и светлина“ на Комплекс „Царевец“.

На 20 април копривщенци посетиха туристическото изложение, на което щанд има и Градът на първата пушка. На път към дома те разгледаха старата част на гр. Трявна.

ВЪЗРОЖДЕНСКИЯТ ГРАД КОПРИВЩИЦА   С участие в туристическо изложение във Велико Търново
Prev Post ВЪЗРОЖДЕНСКИЯТ ГРАД КОПРИВЩИЦА С участие в туристическо изложение във Велико Търново
ПЪРВОКЛАСНИЦИ ОТ ЗЛАТИЦА  Почистиха околностите на Спасовото кладенче
Next Post ПЪРВОКЛАСНИЦИ ОТ ЗЛАТИЦА Почистиха околностите на Спасовото кладенче
Related Posts

Leave a Comment: