Копривщенци отбелязаха 105 години от гибелта на Димчо Дебелянов

  • 0
  • 108 преглеждания

На 2 октомври се навършиха 105 години от гибелта на подпоручик свидния син на Копривщица и на България поетът Димчо Дебелянов. В деня на неговата смърт служители от Дирекция на музеите в родния му град се поклониха на гроба на героя, който се намира в двора на църквата „Свето Успение Богородично“.

Нашата скромна дан към обичания от всички поет е да поднесем цветя и да пазим и тачим паметта му, както го правим всеки ден в ежедневието му. Поклон пред паметта му, каза в краткото си слово Директорът на дирекцията Кунка Неделева. Музейните работници и присъстващите журналисти и гости на Копривщица поднесоха цветя и запалиха свещи в знак на почит към нежния лирик.

На 2 октомври 1916 г. подпоручик Дебелянов повежда войниците си в атака.  Двадесет и девет годишният копривщенец пада прострелян Южно от селата Долно и Горно Караджово – днес село Моноклисия в Гърция, като командир на рота в боя срещу английските войски. Погребан е в църквата „Благовещение на Света Богородица“ в Демирхисар.

Приживе поетът не издава своя книга. Десет години след смъртта на Дебелянов Копривщица посреща костите му със заря, военни почести и тържествени слова. Присъствали на неговото препогребение си спомнят, че аероплан хвърлял венци във въздуха.

„АУРУБИС БЪЛГАРИЯ“   Въвежда филтриращи системи за питейна вода на територията на завода
Prev Post „АУРУБИС БЪЛГАРИЯ“ Въвежда филтриращи системи за питейна вода на територията на завода
Копривщенци на протест
Next Post Копривщенци на протест
Related Posts

Leave a Comment: