КОПРИВЩИЦА Кандидат за домакинството на национален празника на картофите през 2020 г.

  • 0
  • 116 преглеждания

Вторият празник на копришкия брабой (картоф) се проведе на 12 октомври, един топъл и слънчев есенен ден, във възрожденския град. Духовият оркестър към СУ „Любен Каравелов“ на лятната сцена откри тържеството със своя прекрасен концерт, под диригентството на Валентин Петков. Празникът се организира от Община Копривщица и  Консултативния съвет по туризъм във възрожденския град, със щедрата подкрепа на много спонсори.

В двора на старото училище бяха разположени шатри на фирми, предлагащи препарати за растителна защита и кошници с различни сортове картофи. Гостуваше и Юнашкия тиган на Ангел Ангелов и екипа му от Академия „Кулинарен историк“, които приготвиха емблематичната манджа в огромния съд – брабой с мръви (картофи с мръвки). За всички гости екипът от Домашния социален патронаж предлагаше безплатно пържен картоф, който бе приготвен от дарения на местни производители.

Свои млечни произведения предлагаха мандри от Ведраре и Горна Малина и вина от гр. Видин. Направена беше изложба от рисунки на ученици от копривщенската гимназия и произведения от картофи. Работещите в Общинското социално предприятие, изработващи сувенири, картини и носии, бяха изложили своите произведения пред старото училище. Много гости уважиха събитието – Росен Коцев – директор на Държавен фонд „Земеделие“ на Софийска област, Антония Стоименова – директор на Областна дирекция „Земеделие“, Красимира Рангелова – началник отдел „Сертификация и семеконтрол“ в Изпълнителна агенция по сортоизпитване, апробация и семеконтрол (ИАСАС), Даниела Николова – главен инспектор в сектор Южен регион в ИАСАС, Тодор Джиков – председател на Националната асоциация на картофопроизводителите в Република България и др.

Заместник-кметът инж. Тони Малинов отбеляза, че през следващата седмица, след продължително прекъсване, във Велинград ще се проведе националният празник на картофопроизводителите и изрази надежда през следващата година негов домакин да Копривщица.

За Деня на копривщенския брабой до организаторите бяха изпратени поздравителни адреси от министъра на земеделието, горите и храните Десислава Танева и директора на Държавен фонд „Земеделие“ Васил Грудев. Проведени бяха състезания за най-бързо пренасяне на гаци с картофи, белене на картофи за най-кратко време, надяждане с картофени кюфтета, кулинарен конкурс за сладки и солени ястия от картофи, за най-голям и най-нестандартен картоф и др.

В конферентната зала на старото училище се проведе среща на копривщенските картофопроизводители с гостите на празника. За доброто настроение на всички допринесоха изпълненията на възпитаниците на Детска градина „Евлампия Векилова“, които представиха музикалния спектакъл „Картофена магия“ и детския танцово-театрален състав „Копривщенски богородички“ с ръководител Димитрина Орашъкова, показал спектакъла си „България“ с ленти в цветовете на българския трибагреник и „Копривщенка“. Певческа група „Копришки бисери“, с ръководител Иванка Личева, изпълни „Песен за Копривщица, а танцова формация „Хоро“ към военният клуб от гр. Пловдив и народните певици Мария и Магдалена Филатови се представиха с отделни програми.

Организаторите обещаха следващият празник на копривщенския картоф да бъде национален, по-голям, по-пъстър, изпълнен с игри и забавления. Денят продължи с народно веселие.

РОД НА СТОИ ПЕТДЕСЕТ ГОДИНИ  Проведе втора среща в град Златица
Prev Post РОД НА СТОИ ПЕТДЕСЕТ ГОДИНИ Проведе втора среща в град Златица
ПИРДОПСКИТЕ ЛЕКОАТЛЕТИ  С първи места при децата и жените
Next Post ПИРДОПСКИТЕ ЛЕКОАТЛЕТИ С първи места при децата и жените
Related Posts

Leave a Comment: