РОД НА СТОИ ПЕТДЕСЕТ ГОДИНИ Проведе втора среща в град Златица

  • 0
  • 124 преглеждания

Представители на един от дълголетните родове в Златица – Милевият, се събраха на 12 октомври в едно от заведенията в града, за да си припомнят за предците и да изразят своето преклонение пред тях повече от 150 години от времето, за което се знае, че те са били познати сред местната общност.

Основателят на фамилията дядо Михаил – или Миле, както го наричали в онази епоха, е от гр. Охрид и първоначално се заселил със семейството си в Разложкото село Годлево. Заедно със съпругата си Кина и челядта си – седем деца (четири сина и три дъщери), след време се установил в Златица. А от умалителното му Миле се родило и името на целия род – Милеви. И оттогава повече от пет поколения негови наследници живеят в различни селища у нас и в гр. Гюргево, Румъния. Най-възрастен е 85-годишният дядо Тодор, който обаче поради достолепието на годините си не успя да присъства на родовата среща.

Фамилията дава на страната ни и немалко герои, воюващи за свободата на своите сънародници, останали под робство по време на Балканските войни и за неприкосновеността на българските граници. Един от наследниците – Иван Милев е убит на 24 юни 1913 г. при с. Дъсчен кладенец, Трънско, и името му е изписано на паметника в центъра на гр. Златица, споделиха участващи в срещата. В нея, освен с фамилията Милеви, участваха още Ранчеви, Захариеви, Медарови, Тодорови. Елена Кръстева, която е положила немалко усилия и труд през годините, за да събере малкото известно от миналото за семейството, разказа за своите предци. И подчерта, че целта на тези събирания е да не се забравят, а младите да се запознаят и да развият у себе си чувството за принадлежност към Милевия род. Днес повече от 80 са наследниците на дядо Миле – внуци, правнуци и пра-правнуци. Тя изрази задоволството си, че историята за родоначалниците на фамилията и техните следовници, която е събрала, дава добри резултати.

ПРОФ. ДТН ИНЖ. ЦОЛО ВУТОВ   Дари стипендии за студенти на патронния празник на Минно-геоложки университет Св. Иван Рилски“
Prev Post ПРОФ. ДТН ИНЖ. ЦОЛО ВУТОВ Дари стипендии за студенти на патронния празник на Минно-геоложки университет Св. Иван Рилски“
КОПРИВЩИЦА  Кандидат за домакинството на национален празника на картофите през 2020 г.
Next Post КОПРИВЩИЦА Кандидат за домакинството на национален празника на картофите през 2020 г.
Related Posts

Leave a Comment: