КРАЙ ПАМЕТНИКА НА СЪВЕТСКИТЕ ЛЕТЦИ Отново растат пет елхи

  • 0
  • 90 преглеждания

В петък – 25 септември, край паметника на загиналите на 26 септември 1944 г. петима съветски летци, намиращ се между селата Душанци и Антон, се проведе възпоменателно честване на тяхната памет. То бе организирано от Община Антон и Кметство Душанци, с подкрепата на Община Пирдоп.

На събитието присъстваха кметовете на двете общини – Ангел Геров на Пирдоп и Андрей Симов на Антон, председателят на ОбС – Пирдоп Васил Кафеджиев, общински съветници, членове на БСП и БАС. Специален гост бе вторият секретар на посолството на Руската федерация у нас Максим Чернишов със съпругата си Наталия Чернишова и двамата си сина – Богдан и Захàр.

Кметът на Кметство Душанци Златка Кънева откри поклонението пред героите – лейтенант Борис Плеханов, младши лейтенант Иван Шкапин, сержант Алексей Савелиевич, редник Иван Казаков и старши сержант Михаил Степанов, загинали в местността „Орман баш“. Техните фотографии бяха поставени пред морената с паметната плоча за тяхната гибел. За извоюваната победа във Втората световна война от Човечеството над хитлерофашизма, цената на милионите жертви, които никога няма да бъдат забравени, говори Максим Чернишов. Той изрази благодарности от името на посолството на Русия към обществеността на общините Пирдоп и Антон за продължаващото през годините отбелязване на трагичния ден и памет на руските войни.

Евгения Кръстева – председател на клуб „Русофили“ в с. Душанци припомни за събитията от преди 76 години и за скромното честване края на войната в Европа поради сложната епидемиологична обстановка в момента. Г-жа Кръстева заяви, че споменът за трагедията, засегнала много страни и народи, е жив и продължава да стои на дневен ред пред общественото внимание. Тя припомни за гибелта на руските летци и признателността, която оказват жителите на региона към тях.

Стихотворението – песен на Владимир Висоцки „Той не се върна от боя“, прочете на руски език Татяна Балова, преводач, а на български език бе прочете стихът „Говори майката“, в който се зове за мир. Златка Кънева рецитира и стих на поета Георги Душански, посветено на петимата загинали летци.

Преди години едно от петте дървета, засадени край паметника – морена, изсъхна, затова на нейно място бе засадена нова елха. Това бе направено от Максим Чернишов, кметовете Андрей Симов и Ангел Геров, и Евгения Кръстева. На паметника бяха поднесени кошници с цвета, венци и букети от народния представител от Коалиция „БСП за България“ Лало Кирилов, Руското посолство в България, общините Антон и Пирдоп, кметство Душанци, ОбС на БСП и БАС – Пирдоп и присъстващите граждани.

УЧЕНИЦИ ОТ СЕЛО АНТОН  Отправиха поглед отвъд хоризонта на своите възможности
Prev Post УЧЕНИЦИ ОТ СЕЛО АНТОН Отправиха поглед отвъд хоризонта на своите възможности
НА ПИСТА „МАЯТА“ – ЧЕЛОПЕЧ  Познати победители в индивидуалното и отборното класиране в автокроса
Next Post НА ПИСТА „МАЯТА“ – ЧЕЛОПЕЧ Познати победители в индивидуалното и отборното класиране в автокроса
Related Posts

Leave a Comment: