УЧЕНИЦИ ОТ СЕЛО АНТОН Отправиха поглед отвъд хоризонта на своите възможности

  • 0
  • 83 преглеждания

В следобедните часове на 26 септември деца от село Антон имаха среща с инж. Калинка Георгиева – една успяла българка, осъществила мечтите си да опознае света. Мотивационната лекция бе организирана по инициатива на настоятелството и работещите в читалище „Христо Ботев“ в селото, и на нея присъстваха още педагози от антонското училище и културни деятели.

С мултимедийна презентация на тема „Отвъд хоризонта на възможностите“ Калинка Георгиева разказа за своя труден и предизвикателен житейски път и за преодолените трудности в своя 33-годишен път към успеха. Тя  е родена в София, но е израсла в село Антон, учила е в ОУ „Св. Св. Кирил и Методий“ при директора Лена Николова. Продължава в СОУ „Саво Савов“ - Пирдоп, в паралелка с усилено изучаване на английски език. Силно желае да продължи да образованието си във висше училище в Пловдив и да учи български език и литература, история и археология. Но…, както сама каза, съдбата решила друго –записва се във Висшето техническо училище „Любен Каравелов“ в София, със специалност „строителен инженер“.

После, отново с подкрепата на съдбата и по програма за обмен, заминава да завърши своята инженерна подготовка в университет в Дания, след това в Австралия. Това й дава възможност да обиколи света, да види невероятни красоти, природни феномени, диви животни, непознати хора. А да пътешества из близки и далечни страни я провокира нейната баба. Затова в разказа й стана дума за откриватели, пътешественици и мореплаватели, като Христофор Колумб, Вашко да Гама и Америко Веспучи, които тръгнали в преследване на хоризонта и сполучили да се разшири кръгозорът, познанията и стремежите към откривателство на своите съвременници, а и всички поколения след тях.

Калинка Георгиева призова своите слушатели да не се спират пред предизвикателствата, да следват мечтите си и да ги осъществяват, независимо от трудностите, които трябва да преодоляват. Презентацията и разказът на гостенката на срещата с младите жители на Община Антон завърши с… аплодисменти. Учениците, които бяха на различна възраст и учещи в различни класове в село Антон и в други учебни заведения, отрупаха г-жа Захариева с въпроси и останаха впечатлени и удовлетворени от нейните отговори и напътствия. И, както казаха организаторите от читалище „Христо Ботев“, искрата на въображението им е запалена, а във всеки от участниците вече гори авантюристичният дух.

В ДЕНЯ НА НАЦИОНАЛНИЯ ПРАЗНИК  Парад „България през вековете“ в Копривщица
Prev Post В ДЕНЯ НА НАЦИОНАЛНИЯ ПРАЗНИК Парад „България през вековете“ в Копривщица
КРАЙ ПАМЕТНИКА НА СЪВЕТСКИТЕ ЛЕТЦИ  Отново растат пет елхи
Next Post КРАЙ ПАМЕТНИКА НА СЪВЕТСКИТЕ ЛЕТЦИ Отново растат пет елхи
Related Posts

Leave a Comment: