КУКЕРСКИ КЛУБ „ХУРСА“ – БУНОВО Чества десет години от създаването си с нова програма за Деня на прошката

  • 0
  • 112 преглеждания

На 9 март Кукерски клуб „Хурса” – Буново, отбеляза своя десетгодишен юбилей. За този период групата стана носител на много престижни награди в страната и печели огромна популярност със своите изяви. Последната награда от тази година, както вече писахме, беше за най-малък свирач, излъчен на карнавала „Сурва 2019” в Перник.

Ръководител и създател на групата е Станимир Струмин, който получи специална грамота за постигнатите успехи на групата, за приноса му в поддържането и съхраняването на българските обичаи и традиции и по повод юбилей на клуба. Наградата му беше връчена от Милена Петровска, председател на читалище „Светлина” в с. Буново.

Юбилейното представяне на клуба се проведе в двора на училището и беше организирано от културната институция и кметството. Програмата на клуба беше обогатена с нови сценки, но бяха показани и традиционните персонажи и елементи от кукеските игри. Сред тях бяха булката и младоженецът, заедно с цялата рода, мечките и мечкарите, щъркелът с бебето,  камилата с камиларя, танцуващите цигани и демоничните страховити маски, чиято цел е да плашат и гонят злите сили.

След дефилето на маскираните за доброто настроение на жителите на Буново се погрижиха специално поканените кукери от село Осетеново, Община Павел баня, Карловско. Освен тях своето майсторство показаха членовете на софийския танцов клуб „Хоро” и народната певица Костадинка Танчева. След техните изпълнения веселбата продължи с народни хора,  и веселие до вечерта, когато в двора на училището беше запален големият огън, който смелчаците прескачаха за здраве и благоденствие.

Буновчани за пореден път показаха как поддържат българския дух във времето, черпейки сили и вдъхновение от извора, пренасяйки традицията през изпитанията на времето поколение след поколение.

ДВЕ ОБЩИНИ И ДВЕ ФИРМИ ОТ РЕГИОНА С отличия за развитие на бизнеса на Балканите
Prev Post ДВЕ ОБЩИНИ И ДВЕ ФИРМИ ОТ РЕГИОНА С отличия за развитие на бизнеса на Балканите
КОПРИВЩЕНЦИ   В състава на българската делегация в Париж за 3 март
Next Post КОПРИВЩЕНЦИ В състава на българската делегация в Париж за 3 март
Related Posts

Leave a Comment: