КОПРИВЩЕНЦИ В състава на българската делегация в Париж за 3 март

  • 0
  • 120 преглеждания

След четиридневно пребиваване в столицата на Франция – Париж, копривщенският танцов клуб „Кръшно хоро“, с хореограф Лучка Чотова, се завърна в родния град. За гостуването, специално за в. “Регион” разказа Павлина Маврудиева.

На 3 октомври миналата година в Община Копривщица е пристигнало писмо от посолството на Република България във Франция, с което кметът Генчо Герданов е бил поканен да вземе участие в честването от българската диаспора на националния ни празник – 3 март. Поканен е бил и танцовият клуб от възрожденския град.

Посланикът на страната ни Ангел Чолаков е дал прием за българската общност във Франция на 1 март по повод 141 години от Освобождението на България. Копривщица е била  представена  като исторически и архитектурен център. На входа на българското посолство са били изложени 4 пана от възрожденския град, изписани на английски и френски език, с къщи музеи, културно исторически паметници. „Всеки преминаващ парижанин може да се спре и докосне до Копривщица“, каза Павлина Маврудиева.

След словото на българския посланик, кметът на Копривщица е честитил националния празник, а ненадейно на честването се появили копривщенските танцьори, изпълнявайки емблематичното „Дунавско хоро“, което предизвикало еуфория сред присъстващите. Особено вълнуващо е било представянето на танцьорите от „Кръшно хоро“ на фона на песента за Райна княгиня. В хореографията силно въздействащ е бил моментът, когато ръководителката на състава е преминала през шпалира от танцьори, облечени в народни носии, със знамето на въстаниците от Април 1876 г. – зелено флаг с изписаните „Свобода или смърт“. Настъпило е оживление и е имало дори просълзени българи.

Кметът на Копривщица Генчо Герданов е подарил  на домакина Негово Превъзходителство Ангел Чолаков картина с дома на нежния лирик Димчо Дебелянов и е рецитирал негово стихотворение. На тържествената вечер възрожденският град е бил представен още с шатра и български храни – няколко вида сирена, кашкавал, копривщенски суджук и два вида вина.

Същия ден копривщенци, като част от българската делегация, в централата на ЮНЕСКО са участвали в проява, по време на която е бил отбелязан българският народен обичай Баба Марта. Събитието е организирано съвместно с делегациите на още 3 страни, в които в първия ден на месец март се връзват мартеници – Молдова, Румъния и Република Северна Македония. Мартеницата е вписана в Представителния списък на ЮНЕСКО на нематериалното културно наследство на Човечеството.

Генералният директор на световната организация  г-жа Одри Азуле, по покана на посланика ни Негово Превъзходителство Ангел Чолаков, е уважила събитието и е останала впечатлена от изпълненията на копривщенските танцьори. На въпроса ми какво е било за тях докосването до космополитния град, Павлина Маврудиева сподели, че Париж е град, особено въздействащ върху туристите. Той е комбинация от изкуство, култура, архитектура и 4-те дни са крайно недостатъчни да се запознаеш с всички негови забележителности, заяви тя. Посетени са били Версай, катедралата „Нотр Дам дьо Пари” (Парижката Света Богородица), прочутият булевард „Шанз Елизе“, Айфеловата кула и др., допълни Теодора Главчева.

КУКЕРСКИ КЛУБ „ХУРСА“ – БУНОВО  Чества десет години от създаването си с нова програма за Деня на прошката
Prev Post КУКЕРСКИ КЛУБ „ХУРСА“ – БУНОВО Чества десет години от създаването си с нова програма за Деня на прошката
В СЕЛО ДУШАНЦИ  Деца поздравиха своите майки с рецепти по телевизията
Next Post В СЕЛО ДУШАНЦИ Деца поздравиха своите майки с рецепти по телевизията
Related Posts

Leave a Comment: