КУРС ЗА ПОДГОТОВКА НА РЕФЕРИ Започна във Футболен клуб „Средногорец 2016“

  • 0
  • 62 преглеждания

На 23 февруари в Посетителски туристически център „Юрий Гагарин“ в гр. Златица се проведе първото занимание от курс за подготовка на футболни съдии. Идеята за провеждането му е на Футболен клуб „Средногорец 2016“, а подкрепа на инициативата оказва общината, при съдействието на Българския футболен съюз. За придобиване на лиценз за рефери са се записали единадесет младежи, играещи в тима, ученици от ПГ „Златица“ и СУ „Св. Паисий Хилендарски“. На обучението присъстваха треньорът на децата на ФК „Пирдоп“ Пламен Минчев, местният футболен рефер Никола Ингилизов и други деятели на най-популярната игра в региона.

Домакин на заниманието бе инж. Асен Сгуровски – председател на ФК „Средногорец 2016“, а в срещата по запознаване и на първата лекция присъстваха кметът на общината инж. Стоян Генов, зам.-председателят на Зоналната съдийска комисия и председател на съдийската комисия при Областния съвет на БФС – София Тихомир Костовски, секретарят й Евгени Геров и Пламен Божидаров – главен мениджър на футболната лига в Софийска област.

Инж. Асен Сгуровски заяви, че това е първоначална стъпка, освен за развитие на футболните умения на спортистите и за формиране на местен екип от рефери, които да съдействат и помагат на подрастващите за привличането им към футболната игра.

След попълване на анкетна карта за съдии от младежите, поздравления отправи кметът инж. Стоян Генов. Той пожела ползотворна работа на участниците и лекторите. Г-н Генов сподели, че преди години е завършил такъв курс и има лиценз за футболен рефер, но никога не е имал възможност да се изяви като такъв. Инж. Стоян Генов потвърди, че общината ще подкрепя инициативите на ФК „Средногорец 2016“ и заедно ще работят за развитие на спорта в общината.

Първата лекция пред курсистите – за правилата на играта и как младежите да се ползват от информацията по темата от сайта на БФС, изнесе Тихомир Костовски. С помощта на мултимедийна презентация той се спря на 17-те правила на футболната игра, като посочи, че само в последните години по тях са направени над 240 изменения и поправки. Дискутирани бяха размерите и основните елементи на футболното игрище, на вратите, полетата пред тях и др., като стана ясно, че те са винаги в съотношението 3 : 1 помежду си, измерено в ярдове или метри. Г-н Костовски се спря и на някои важни особености при съдийството, като например кога реферът може да прекъсне даден двубой – когато, заставайки на точката на центъра, от мъгла или по други причини няма видимост към двете врати.

Курсът ще продължи с лекции и занимания няколко месеца, като участниците ще преминат различни видове подготовка и практическо обучение на стадион с играещи отбори. След провеждане на изпит, успешно издържалите го ще получат лиценз и ще могат първоначално да ръководят срещи от детските групи. Постепенно и при доказване на качествата си на рефери в следващите години, ще бъдат включвани в съдийски бригади за мачове от трета и втора футболна лига. Тихомир Костовски им пожела да работят за своето развитие като рефери и да израснат, като след време им се гласува доверие да ръководят и мачове от първа лига. Първото занимание от курса приключи с пожелания за успешно завършване на всички младежи, записали се за участие в него.

Имаш ли минало – имаш и бъдеще  Антоний Ханджийски – съставител и издател на книгата „Мирково и околности“, пред в. „Регион“
Prev Post Имаш ли минало – имаш и бъдеще Антоний Ханджийски – съставител и издател на книгата „Мирково и околности“, пред в. „Регион“
ПРОФ. Д-Р ИНЖ. ИЛИЯ ГЪРКОВ  Отличи с грамота Техническия университет в София за първо място в шест професионални направления сред българските ВУЗ
Next Post ПРОФ. Д-Р ИНЖ. ИЛИЯ ГЪРКОВ Отличи с грамота Техническия университет в София за първо място в шест професионални направления сред българските ВУЗ
Related Posts

Leave a Comment: