ЛОВЧАНСКИЯТ МИТРОПОЛИТ ГАВРИИЛ Отслужи тържествена литургия за Свети Константин и майка му Елена

  • 0
  • 95 преглеждания

На 21 май в едноименния  параклис в местността „Таушан тепе“, край с. Мирково, беше проведена празнична литургия в чест на светите равноапостоли Константин и Елена. Тя се осъществи по покана на църковното настоятелство на храма „Свети Димитрий” в Мирково.

Тържествената Светата литургия беше отслужена от Негово Високопреосвещенство Ловчанският митрополит Гавриил. В богослужението участваха епархийският архиерей дякон Петър Милошков от Ловеч, свещеноиконом Емил Якимов – игумен на Етрополския манастир „Св. Троица”,  протойерей Антоний Марчев, предстоятел на храма в с. Челопеч, отец  Йоан от с.  Смолско и отец  Николайот с. Мирково.

На празничното богослужение присъстваха малко миряни от Средногорието. Сред посетителите на храма по различно време, при спазване на изискванията, породени от епидемичната обстановка в страната, бяха кметът на Община Мирково Цветанка Йотина, председателят на ОбС Петър Грохчев, изпълнителният директор на „ЕлацитеедАД инж. Драгомир Драганов, генералният директор „Производство“ инж. Костадин Найденов, инж. Добри Цветков – от надзорния съвет на компанията и др.

Негово Високопреосвещенство митрополит Гавриил разказа подробно житието на двамата светци и техния принос за православната църквата. Духовният глава на Ловчанска епархия се спря на причините, накарали император Константин Велики да приеме християнството. Дядо владика изтъкна, че въпреки  предохранителните и ограничителни мерки, въведени в страната, той решил да възглави тържествената служба в единствения храм в Ловчанска епархия, посветен на двамата светци.

След Светата литургия митрополит Гавриил даде благословия и нафора на вярващите, а отец Николай  Славчев  извърши тържествен водосвет. От „Елаците-Мед” АД беше осигурен автобусен превоз за жителите на село Мирково, които пожелаха да присъстват на храмовия празник на параклиса „Свети Константин и Елена“, издигнат от „Геотехмин“ и „Елаците-Мед“ през 2006 г. на мястото на древно духовно светилище. На службата присъстваха още зам.-кметът на общината Велко Лисев, секретарят на ОбА Цвета Попова, настоящи и бивши служители и работници на двете компании.

24 МАЙ – ДЕН НА БЪЛГАРСКАТА ПРОСВЕТА И КУЛТУРА, И НА СЛАВЯНСКАТА ПИСМЕНОСТ
Prev Post 24 МАЙ – ДЕН НА БЪЛГАРСКАТА ПРОСВЕТА И КУЛТУРА, И НА СЛАВЯНСКАТА ПИСМЕНОСТ
В ЗАТИЦА  Почит към Първоучителите
Next Post В ЗАТИЦА Почит към Първоучителите
Related Posts

Leave a Comment: