24 МАЙ – ДЕН НА БЪЛГАРСКАТА ПРОСВЕТА И КУЛТУРА, И НА СЛАВЯНСКАТА ПИСМЕНОСТ

  • 0
  • 86 преглеждания

Трима с наградата „Даскал Тодор Пирдопски“

Денят на българската просвета и култура и на славянската писменост – 24 май, бе отбелязан в гр. Пирдоп с празник в прослава на буквите, делото на първоучителите Св. Св. Кирил и Методий и техните днешни последователи – учителите. За присъстващите жители и гости на града, които в трудната ситуация, уважиха поканата на общинското ръководство, водосвет за здраве и благоденствие на българския народ отслужи отец хаджи Недко Бръмбаров. Предстоятелят на местния храм отправи благодарствени думи към завещаното ни от двамата Солунски братя и труда на педагозите, които предават словото ни на своите ученици. Отец хаджи Недко пожела здраве и изрази възхвалата на всички българи към труда на медиците, които се борят с Ковид-19. Стих за родната азбука и нейните творци рецитира малката Нелина Кесова.

Приветствие към дейците на просветата и културата и за достиженията на нашата писменост през вековете произнесе кметът на общината Ангел Геров. Той изрази гордостта на българския народ, разпространил сред целия славянски свят азбуката и словото. „От малка България през девети век тръгва писменото слово, за да даде духовна храна на всички славяни, – подчерта г-н Геров. – Двадесет и четвърти май не е само най-светлият български празник, а и най-необикновеният български ден, едничкият, в който общността ни е озарена от трептящия ореол на духовното дело на светите братя Кирил и Методий“ – каза той. Кметът на Община Пирдоп изрази почитта на съвременниците ни към всички, посветили своя труд за укрепване на знанието – учителите, дейците на културата, преподавателите във висшите учебни заведения и научните работници, поети и писатели.

В знак на уважение и признателност към постиженията на пирдопските деятели на знанието и техните възпитаници, общинското ръководство връчи награди на изявени ученици, учители, самодейци и дългогодишни педагози. Цветя, плакети и грамоти за наградата „Ученик на 2020 година“ получиха от кмета на общината Ангел Геров и председателя на ОбС Васил Кафеджиев, Росица Панова от IV „Б“ клас на НУ „Тодор Влайков“, Християн Павлов – зрелостник от СУ „Саво Савов“, Венета Николова завършила с отличие специалността „Кетеринг“ в ПГТХТ и Ангел Стойков – дванадесетокласник от ПГМЕ.

С наградата „Учител на 2020 г.“ бяха удостоени Анелия Четьова от СУ „Саво Савов“, Светла Георгиева-Таскова от НУ „Тодор Влайков“, Цветанка Найденова от ДГ „Пека и Карло Чоконяни“, Евгения Кръстева от ПГМЕ и Мария Драгоева от ПГТХТ. За „Културен деец на 2020 г.“ плакет, грамота и цветя бяха връчени на Михаил Пенелов от читалище „Напредък“ – Пирдоп и Петрана Куртева от читалище „Светлина“ в с. Душанци.

Трима са тазгодишните носители на най-престижната награда на Община Пирдоп за цялостен принос в развитието на образователното дело „Даскал Тодор Пирдопски“. С решение № 64 от 30 април 2020 г. на ОбС, се удостояват дългогодишните педагози Анка Панкова и Анка Цанова-Медарова от гр. Пирдоп, и Ивана Станчева от с. Душанци. Анка Панкова сподели, че приема своята награда като израз благодарност към труда на всичките си колеги, с които е работила през годините.

Поздравление към пирдопчани и носителите на високите награди и отличия, отправи председателят на ОбС Васил Кафеджиев. Честването на празника на буквите, на българската просвета и култура продължи със спектакъла „Мелодия на тялото“, на Групата за съвременно фолклорно изкуство „Танца на вятъра“ от Стара Загора.

За честването на 24 май от общината се бяха погрижили за спазване на епидемичните мерки за ограничаване разпространението на коронавируса. На пл. „Тодор Влайков“ бяха разположили множество столове за присъстващите на празника пирдопчани и гости на града, на определеното от здравния министър Кирил Ананиев отстояние един от друг.

Честване 95-я Ден на детето с „Аурубис България“
Prev Post Честване 95-я Ден на детето с „Аурубис България“
ЛОВЧАНСКИЯТ МИТРОПОЛИТ ГАВРИИЛ  Отслужи тържествена литургия за Свети Константин и майка му Елена
Next Post ЛОВЧАНСКИЯТ МИТРОПОЛИТ ГАВРИИЛ Отслужи тържествена литургия за Свети Константин и майка му Елена
Related Posts

Leave a Comment: