Ловчанският митрополит Гавриил ръкоположи нов свещеник в храма на Пирдоп

  • 0
  • 54 преглеждания

На 13 февруари, след неделната утринна служба в храм „Свето Успение Богородично“ – Пирдоп, Негово Високопреосвещенство Ловчанският митрополит Гавриил въведе в първи свещенически чин – йерей, отец Спиридон. В ритуала участваха архиерейският наместник отец Йоан, предстоятел на църквата в село Смолско, отец Антоний Марчев, йеромонах Нестор – Никола Бръмбаров, и дякон Петър Милошов от Ловчанската митлрополия. На службата присъстваха предстоятелят на пирдопската църква отец хаджи Недко Бръмбаров, съпругата на отец Спиридон – Ирина и неговите децата, брат му, близки и приятели, миряни от Пирдоп. В песнопенията по време на службата се включиха богослов Иван Бръмбаров и приятелят от гр. Бургас на новия свещеник отец Спиридон – Иван.

Денят на ръкополагането на отец Спиридон е с особено значение в православния календар. Той е първият от двете подготвителни недели към Великия пост – т. нар. Неделя на Митаря и Фарисея, заяви в края на службата Негово Високопреосвещенство митрополит Гавриил. Защото миряните и вярващите се подготвят за Великия пост, завещан от Господа, и продължаващ петдесет дни преди Неговото Възкресение – Великден. Това е най-подходящото време да се покаем и да искаме прошка от Бога, каза той.

Ловчанският владика представи новия свещеник, който занапред ще се включи в службите в църквите в гр. Пирдоп и селата Антон и Душанци, за да се разтовари отец хаджи Недко Бръмбаров, който има нужда от лечение. Отец Спиридон, със светско име Мирослав Николов, е 45-годишен, завършил е висше техническо образование, по професия е програмист. Впоследствие завършва Богословския факултет към Софийския университет и е изразил желанието си да служи занапред като свещеник в Пирдопска духовна околия. Роден е в гр. Казанлък, но със семейството си живее в София. Има три деца – две момчета, близнаците – Серафим и Рафаил, и дъщеря – Цветомира.

Негово Високопреосвещенства митрополит Гавриил поздрави отец Спиридон с ръкополагането му за йерей и пожела той да служи и помага на хората, да дава личен пример и да ги учи със слово, както и да уважава и помага на останалите свещеници в енорията.

В края на службата бе дадено причастие на един от синовете на новия свещеник и на други миряни, раздадена нафора и осветена от митрополита икона на Света Богородица на присъстващите в храма.

Празник на господаря на болестите Св. Харалампий
Prev Post Празник на господаря на болестите Св. Харалампий
Next Post ВЪВ ВЪЗРОЖДЕНСКИЯ ГРАД КОПРИВЩИЦА Музейни работници извършват мащабна събирателска дейност
Related Posts

Leave a Comment: