Ловчанският митрополит Гавриил ръкоположи нов свещеник в храма на Пирдоп

  • 0
  • 154 преглеждания

На 13 февруари, след неделната утринна служба в храм „Свето Успение Богородично“ – Пирдоп, Негово Високопреосвещенство Ловчанският митрополит Гавриил въведе в първи свещенически чин – йерей, отец Спиридон. В ритуала участваха архиерейският наместник отец Йоан, предстоятел на църквата в село Смолско, отец Антоний Марчев, йеромонах Нестор – Никола Бръмбаров, и дякон Петър Милошов от Ловчанската митлрополия. На службата присъстваха предстоятелят на пирдопската църква отец хаджи Недко Бръмбаров, съпругата на отец Спиридон – Ирина и неговите децата, брат му, близки и приятели, миряни от Пирдоп. В песнопенията по време на службата се включиха богослов Иван Бръмбаров и приятелят от гр. Бургас на новия свещеник отец Спиридон – Иван.

Денят на ръкополагането на отец Спиридон е с особено значение в православния календар. Той е първият от двете подготвителни недели към Великия пост – т. нар. Неделя на Митаря и Фарисея, заяви в края на службата Негово Високопреосвещенство митрополит Гавриил. Защото миряните и вярващите се подготвят за Великия пост, завещан от Господа, и продължаващ петдесет дни преди Неговото Възкресение – Великден. Това е най-подходящото време да се покаем и да искаме прошка от Бога, каза той.

Ловчанският владика представи новия свещеник, който занапред ще се включи в службите в църквите в гр. Пирдоп и селата Антон и Душанци, за да се разтовари отец хаджи Недко Бръмбаров, който има нужда от лечение. Отец Спиридон, със светско име Мирослав Николов, е 45-годишен, завършил е висше техническо образование, по професия е програмист. Впоследствие завършва Богословския факултет към Софийския университет и е изразил желанието си да служи занапред като свещеник в Пирдопска духовна околия. Роден е в гр. Казанлък, но със семейството си живее в София. Има три деца – две момчета, близнаците – Серафим и Рафаил, и дъщеря – Цветомира.

Негово Високопреосвещенства митрополит Гавриил поздрави отец Спиридон с ръкополагането му за йерей и пожела той да служи и помага на хората, да дава личен пример и да ги учи със слово, както и да уважава и помага на останалите свещеници в енорията.

В края на службата бе дадено причастие на един от синовете на новия свещеник и на други миряни, раздадена нафора и осветена от митрополита икона на Света Богородица на присъстващите в храма.

Празник на господаря на болестите Св. Харалампий
Prev Post Празник на господаря на болестите Св. Харалампий
Next Post ВЪВ ВЪЗРОЖДЕНСКИЯ ГРАД КОПРИВЩИЦА Музейни работници извършват мащабна събирателска дейност
Related Posts