МАЛКИ КОПРИВЩЕНЦИ Станаха герои от Априлското въстание

  • 0
  • 118 преглеждания

В салона на читалище „Хаджи Ненчо Д. Палавеев“ в Копривщица се проведе събитие, посветено на 145 години от избухването на Априлското въстание. По покана на служителите и настоятелството на културната институция гостува д-р Искрен Красимиров, който често пъти на малкия екран е превъплътен в ролята на Христо Ботев. След уважилите проявата бяха артистичният секретар на читалището Димитър Кунчев, педагози, музейни специалисти, граждани.

Преди представянето на госта на екрана вървеше презентация от снимки на множеството гостувания из страната и чужбина на Искрен Красимиров. Неговото внимание е насочено към младото поколение българи, сред които сее семето на родолюбието и родознанието. Темата на образователната среща бе Априлското въстание, познавана отлично от най-малкия до най-възрастния копривщенец. Но независимо от това срещата премина с интересни моменти. Искрен Красимиров се обърна със стихове-загадки за кои герои от българската история става дума и най-малките ученици безпогрешно познаха образите на Георги Бенковски и Райна Попгеоргиева.  Представен бе филма на г-н Красимиров за Райна Княгиня, чиито кадри са снимани в гр. Панагюрище, но започват от Калъчевия мост в Копривщица, където е даден първият залп срещу вековния поробител.

В паузите на филма режисьорът покани желаещи да се превъплътят в образите на  Райна Попгеоргиева и Георги Бенковски ученици. Престрашиха се 11-годишната Цветелина Лудова и 10-годишният Филип Величков. Урокът по родолюбие завърши с аплодисменти и скандиране имената на героите. Пред сградата на читалището Искрен Красимиров, облечен като Христо Ботев и Димитър Кунчев, в ролята на Васил Левски, направиха снимки с малките жители на възрожденския град. Копривщенските деца рецитираха пред госта стихове за Васил Левски, майка му Гина, за съгражданина си Георги Бенковски и Априлското въстание.

Искрен Красимиров е автор на 25 игрални, документални и късометражни филми, основател на проекта „Незабравимата България“, с който е провел над 750 уроци по родолюбие Потомък е на Ботевия четник  Никола Вълчев. Роден в гр. Мездра и е преподавател в НБУ  и Югозападния университет в Благоевград.

В ОБЩИНА ЧАВДАР  Великденска украса радва жители и гости
Prev Post В ОБЩИНА ЧАВДАР Великденска украса радва жители и гости
ОБЩИНИТЕ ЧЕЛОПЕЧ И ЗЛАТИЦА  Домакини на Националния шампионат по планинско бягане
Next Post ОБЩИНИТЕ ЧЕЛОПЕЧ И ЗЛАТИЦА Домакини на Националния шампионат по планинско бягане
Related Posts

Leave a Comment: