ОБЩИНИТЕ ЧЕЛОПЕЧ И ЗЛАТИЦА Домакини на Националния шампионат по планинско бягане

  • 0
  • 113 преглеждания

Националният шампионат по планинско бягане, от календара на Българската федерация по лека атлетика, с участието на спортисти от клубове от цялата страна, се проведе на 24 и 25 април в общините Челопеч и Златица. В първия ден от състезанието, което бе в Челопеч, начало на надпреварата в 10:00 часа дадоха девойките под 20 години. Домакин бе местния лекоатлетически клуб „Илинден“. Състезателите бягаха по класическата дистанция от 6.3 км. по Стара планина из землището на селото, а първа с време 29:29 мин., пресече финалната линия в центъра на Челопеч Ясна Петрова от Русе. При юношите победител е Константин Василев – младши, от Клуб „Стратеш Атлетик“ – Ловеч (26:01 мин.).

При мъжете на дистанцията 10.6 км., най-бърз по маршрута бе Шабан Мустафа от Сунгурларе, който спря хронометрите на 42:31 мин. Втори е Георги Гергов от Ловеч (44:09 мин.), а трети – Димчо Мицов от „Рилски атлет“ – Самоков (44:46 мин.). От дамите най-добра бе Елена Димитрова от „Локомотив“ – Дряново, която измина разстоянието за 53:43 мин. Втора е Лиляна Георгиева от Пловдив (54:11 мин.), а трета – Билсерин Сюлейман от Нови Пазар (56:02 мин.).

През втория ден – 25 април, неделя, шампионатът продължи в гр. Златица, а стартът бе при емблематичното за района Спасово кладенче. На старт застанаха 125 атлети от цялата страна. Кметът на общината инж. Стоян Генов поздрави спортистите и разказа малко известни на тях моменти от миналото на града и за мястото, откъдето те стартираха. Той даде и сигнала за начало на надпреварата.

По склоновете на Златишкия балкан бягаха момичетата и момчетата под 16 години, девойките и юношите под 18 години, мъже и жени. На дистанцията 1.6 км. при момичетата и на 2.2 км. при момчетата, първи пресякоха финалната линия Рамона Николова от клуб „Младост“ – Благоевград с време 7:23 мин. и Георгий Можейко от „Сити Рън“ – София, преминал по трасето за 9:21 мин.

Девойките и юношите се състезаваха по добре очертано трасе, с дължина от 4.2 км. Победител при девойките е Ренета Ненкова от Търговище, с време 26:30 мин, а при юношите –Емил Веселов от „Спартак“ – Койнаре, който пробяга маршрута за 21:53 мин.

Осем жени и двадесет и двама мъже водиха оспорвана битка по дългото 31 км. трасе, което преминаваше през района на хижа „Свищи плаз“ и извиваше край исторически местности в Стара планина. Дистанцията се образуваше от две обиколки на маршрута, съответно с дължина 19 и 12 км. Мирковската лекоатлетка Надежда Ангелова, която се състезава за клуб „Младост 2012“ – Благоевград, триумфира за втора поредна година на шампионата, като спечели златния медал с време 4:01.39 ч. Втора е съотборничката й Силвия Младенова (4:16.53 ч.), а трета – Милка Михайлова от „Дунав“ – Русе (4:31.16 ч.).

При мъжете с втора титла от двата дни се окичи Шабан Мустафа, който измина трасето за 3:00.11 ч, следван от Димитър Маринов от Пловдив (3:24.12 ч) и Димитър Желязков от Търговище (3:27.53 ч.). Наградите на победителите връчиха кметът на Община Златица инж. Стоян Генов и президентът на Клуб „Русе Кар“ Росен Даскалов.

МАЛКИ КОПРИВЩЕНЦИ  Станаха герои от Априлското въстание
Prev Post МАЛКИ КОПРИВЩЕНЦИ Станаха герои от Априлското въстание
КРАЙ СПАСОВОТО КЛАДЕНЧЕ В ЗЛАТИЦА  Злато и сребро за домакините на 10 километра
Next Post КРАЙ СПАСОВОТО КЛАДЕНЧЕ В ЗЛАТИЦА Злато и сребро за домакините на 10 километра
Related Posts

Leave a Comment: