МАЛКИ СУРВАКАРИ Пожелаха здраве на кмета и просперитет на общината в Пирдоп

  • 0
  • 97 преглеждания

В първия ден на Новата 2020 година на площад „Скалата“ самодейци от читалище „Напредък“ представиха пред множество жители и гости на Пирдоп народния обичай „Пеене на пръстени“. За първи път в началото му възпитаници на педагога Мая Кирилова от Начално училище-паметник „Тодор Влайков“, облечени в народни носии и с украсени дрянови пръчки в ръце, сурвакаха кмета Ангел Геров и повечето от присъстващите на празника, както повелява традицията на 1 януари – Васильовден.

Кметът честити на пирдопчани Новата година и нарече да е успешна, здрава, мирна, щастлива и по-добра за всички. И да донесе на общината повече приходи, а на нейните жители – благополучие и напредък. От името на пирдопчани Вера Кузманова поднесе на г-н Геров дъхава питка, като пожела колкото са трохичките в нея, толкова да са и парите, които да влизат в бюджета на местната власт. А както чубрицата е съставена от много билки, така да бъде плодородна и благочестива годината за общината.

Отец хаджи Недко Бръмбаров отслужи водосвет, благослови и поръси за здраве мнозина от присъстващите. Самодейците изпълниха характерната за обичая „Пеена на пръстените“ народна песен „Провикнал се Здравко“, под съпровода на гайдата на Богдан Стефанов. Край украсената дрянова пръчка той и наричаше пуснатите в котлето пръстени и предмети. Те бяха изваждани от него от малките Радина Христова и Мария Кръстева.

Веселието продължи до късно след обяд с много народни хорá, поздравления и настроение на присъстващите на обичая. Бизнесменът Александър Семков и тази година се бе погрижил да има достатъчно греяно вино, което бе раздадено от работещи в общинската администрация на желаещите да опитат от ободрителната напитка в слънчевия, но и хладен януарски ден. За пропусналите да се подкрепят за обяд след богатата новогодишна трапеза, имаше ароматна скара и по-силни напитки.

СПОРТЕН КЛУБ ПО ТЕНИС НА КОРТ „МАНИЯ“  Проведе първи турнир за младите надежди на Пирдоп
Prev Post СПОРТЕН КЛУБ ПО ТЕНИС НА КОРТ „МАНИЯ“ Проведе първи турнир за младите надежди на Пирдоп
В МИРКОВО  Предсказаха близнаци през 2020 година
Next Post В МИРКОВО Предсказаха близнаци през 2020 година
Related Posts

Leave a Comment: