В МИРКОВО Предсказаха близнаци през 2020 година

  • 0
  • 102 преглеждания

По традиция на Нова година и в село Мирково се празнува обичаят „Пеене на пръстените”. На 31 декември служители на общинската администрация подготвиха  дряново дърво, накичено с  китки бръшлянови клончета, гирлянди с пуканки, сушени плодове, бонбони и други дарове. В последния ден на старата година под дървото се остави менче с вода, на дъното на което беше посипано жито.  Менчето пренощува под дряновото дърво, покрито с кърпа, а на сутринта отново беше изнесено на площада.

До дряна жени изпълниха традиционните новогодишни  песни за Мирково, а на площада се извиха народни хорá. Децата нетърпеливо го наобиколиха в очакване на наричанията.  Но трябваше да изчакат, докато свършат танците, а всеки новодошъл да разтърси дряна за здраве и берекет. Хорото беше красиво изпъстрено от народните носии, които доста хора си бяха облекли за празника.

Тази година честта да нарича се падна на Николина Димитрова, подпомагана от Христина Червенкова, която търсеше дребните предмети в ледената вода.  Първото пожелание беше в дома на притежателката на пръстена да се родят близнаци,  последваха наричания за добро образование и различни професии от фризьорка до лекар и адвокат.

Вярва се, че това, което е предречено в първия ден на Новата година, рано или късно се сбъдва и предричането има магическо действие. Докато някои играеха на площада, други бързаха да си откъснат клонче от дряна, за което се вярва, че носи здраве и късмет в къщата на стопаните.

МАЛКИ СУРВАКАРИ   Пожелаха здраве на кмета и просперитет на общината в Пирдоп
Prev Post МАЛКИ СУРВАКАРИ Пожелаха здраве на кмета и просперитет на общината в Пирдоп
САМОДЕЙЦИ ОТ ЧИТАЛИЩЕ „ТРУД И ПОСТОЯНСТВО“ – ЧЕЛОПЕЧ  Пяха и наричаха на пръстени
Next Post САМОДЕЙЦИ ОТ ЧИТАЛИЩЕ „ТРУД И ПОСТОЯНСТВО“ – ЧЕЛОПЕЧ Пяха и наричаха на пръстени
Related Posts

Leave a Comment: