Малко участници в Парад на маската

  • 0
  • 119 преглеждания

На площад „20 Април“ в Копривщица на 18 февруари се проведе Парад на маската, по повод християнския празник „Сирни Заговезни“, организатор на което бе читалище „Хаджи Ненчо Д. Палавеев“, с финансовата подкрепа на Община Копривщица.

На историческия площад бе запалена обредната урбалка. С възрожденски марш пристигнаха музикантите от духовия оркестър към СУ „Любен Каравелов“, с маски на лицата, под диригентството на Валентин Петков. Пред многобройната публика от гости и жители на града, председателят на читалищното настоятелство Пенка Кунчева, припомни, че започват Великденските пости, а този ден е свързан с „прошката“. Председателят на постоянната комисия по култура към Общински съвет – Копривщица – Георги Доросиев, подчерта, че културният календар за настоящата година е богат, а една от проявите в него е „Сирни Заговезни“.

В ранните часове на този ден на мегданите в цяла Копривщица ще лумнат обредните огньове, които местните хора наричат “урбалки“. Те се обикалят от кукери, които, за съжаление, с всяка измината година намаляват, каза той. Г-н Доросиев пожела на всички „Леки пости“ и здрава и благодатна 2018 година.

Празникът бе открит с изпълненията на певческа група „Копришки бисери“, с ръководител Иванка Личева. Детски танцов състав „Копривщенски богородички“ и Танцов състав „Усмивки“, с ръководител Димитрина Орашъкова, пресъздадоха обичая, свързан с християнския празник: искане и даване на прошка и „Хамкане“.

Според етнолози кукерството води началото си от траките, празник свързан с отминаването на зимата и настъпването на лятното плодородие. Председателят на читалищното настоятелство обяви началото на Парада на маските, а участници в него тази година бяха малко. На импровизираната сцена пръв излезе малкият копривщенски кукер – осемгодишният Веселин Ат. Кесяков, следван от малка копривщенка, облечена със селска носия (Нелина Кацарова) и от две Снежанки (четиригодишните Деа Георгиева и Валерия Димитрова), пчеличката Мая (Мартина Велкова) и котката Силвестър )Мая Александрова),  духче (Михаела Орашъкова - 7 години).

Танцьорките от „Усмивки“ поднесоха своята комична интерпретация, изиграна под звуците на известни музикални произведения. Празникът продължи с концерт, изнесен от духовия оркестър и завърши с народни хора.

Цветя и поклон пред Дядо Влайков
Prev Post Цветя и поклон пред Дядо Влайков
В Буново въртях оратници ден преди празника
Next Post В Буново въртях оратници ден преди празника
Related Posts

Leave a Comment: