В Буново въртях оратници ден преди празника

  • 0
  • 124 преглеждания

С очаквано вълнение буновчани посрещнаха традиционния кукерски карнавал. Той беше осъществен по инициатива на Кметство Буново, съвместно с читалище „Светлина”, на 17 февруари.

В двора на ОУ „Васил Левски” още от предишния ден беше направена клада за характерните за обичая оратници, свързани с отбелязването на „Сирни Заговезни“.  Дългоочакваният празник беше събрал млади и стари, а основната част от него беше осъществена от Кукерски клуб „Хурса”, с ръководител Станислав Струмин. Приветствени думи за празника и прошка поиска кметът  на Община Мирково Цветанка Йотина. Тя подари живи цветя на председателя на  читалището Милена Петровска. На председателя на кукерския клуб г-жа Йотина връчи грамота и парична награда във връзка с успешното представяне на клуба на кукерския фестивал „Сурва 2018” в Перник, за което вече писахме.

С кукерските празници народът ни прогонва злото с помощта на страшните маски и звъна на чановете  и хлопките. С този обичай се отбелязва и новото начало и очакването на пролетта в жизнения цикъл на природата. С представените народни ритуали  като заораването, сеитбата, сватбата и раждането на новия живот, се пожелава здраве и берекет през  новата година.

В карнавала взеха участие много кукери, като всеки се беше постарал да си приготви оригинален костюм. Специално жури определи победителите, за всички участници бяха осигурени награди.  Вечерта по тъмно в двора на училището беше запален голям огън, около който до късно през нощта хората пяха, играха и се веселиха. На „Сирни Заговезни“ се поставя началото на 40-дневният Великденски пост, който предшества и най-големият християнски празник – Възкресение Христово.

На 18 февруарии на площада „Съединение” пред читалище „Христо Ботев” в Община Антон се състоя народният празник „Сирни Заговезни“.

По традиция на този ден кукерите гонят злото от земята със своите страшни маски и шумни звънци. За присъстващите на обичая беше интересно представянето на сценки на отделни моменти от книгата „Невидими нощни гости”, в които се разказва за митологията на самодивите, караконджулите и змейовете.

Главните герои от сценичната интерпретация бяха представени от ученици в село Антон. За участниците бях осигурени награди, предоставени по решение на Общинския съвет от Община Антон.

Малко участници в Парад на маската
Prev Post Малко участници в Парад на маската
В ДЕНЯ НА ПРОШКАТА  Кукери прогониха злото и пожелаха здраве и берекет
Next Post В ДЕНЯ НА ПРОШКАТА Кукери прогониха злото и пожелаха здраве и берекет
Related Posts

Leave a Comment: