МАРЧИНГ БЕНД „МАРШИРУВАЩИ ЗВЕЗДИ“ – ЗЛАТИЦА

  • 0
  • 118 преглеждания

Смаяха швейцарците с талант, точност, емоция и дръзновение

Преди дни воденият от музикалния педагог Тодор Цачев Марчинг бенд „Marching Stars“ – Златица, се завърнаха от участие в престижния Международен младежки фестивал на духовите оркестри в Цюрих – Швейцария, на който завоювали изключително голям успех. За там пътували непосредствено след представителното си участие в Празника на розата в гр. Казанлък и в традиционните тържества на Американската търговска камара в София, по повод националния празник на САЩ – 4 юли.

Световният младежки музикален фестивал в страната на точността и часовниците се провежда повече от 30 години, а в последното му издание изяви пред жителите и гостите на града имали 85 състава от цял свят. Освен от домакините и представителите на България, се включили още над 20 групи музиканти от Япония, Китай, Израел, Швеция, Италия, Естония, Германия, Холандия и много други страни. Горната възраст на участниците била 25 години, а нашите представители били едни от най-малките – средна възраст 13 години, обяснява Тодор Цачев. В групата, заедно 44-те музиканти и мажоретки, били още педагозите Румяна Серафимова, Николай Серафимов, Донка Георгиева и медицинско лице – Димитринка Рашева.

Пътешествието до Швейцария и участието във всичките четири дни на фестивала – от 6 до 10 юли, станало възможно благодарение на подкрепата на цял екип от приятели на състава, разказва г-н Цачев – Община Златица, „Аурубис България“, „Дънди Прешъс Металс Челопеч“, както и негови колеги. Помогнали още Младен Медаров, Стоян Милев, Мария и Илия Медарови, Светла Николова, Марийка Николова, фирмите „ТПК „Български килим“ и „Копиекспрес“, към които той изрази специални благодарности от името на своите възпитаници.

Най-напред за поканата и участието на състава в международната проява помогнал негов съученик от Музикалното училище в София Димитър Цандев, който от години живее в Швейцария. Именно той се свързал чрез свой познат с Организационния комитет и успял да осигури специална покана от домакините на фестивала с осигуряване на пълна издръжка от тяхна страна. А това не било никак лесно.

Събрал се целият организационен комитет на фестивала и провел продължително заседание, чиято единствена тема била да се поканят ли българите на форума. Накрая решението било единодушно – представителите на Златица да се готвят за участие! И това е направено само и единствено за нашите представители – всички останали групи и състави заплащали сериозни средства за храна, престой, нощуване, участие, разказа Тодор Цачев. Условието за това обаче, било също много сериозно – още на 5 юли, ден преди началото на фестивала, да изнесат концерт в съседно на Цюрих градче – Клотен. Участието и там било на издръжка на домакините от местната управа. Предизвикателството, естествено, било прието – какво по-хубаво от това младежите да свирят и играят, за радост на публиката си.

След дългото пътуване Марчинг бенд „Marching Stars“ пристигнали в градчето и се представили пред жителите му не с един, а с два концерта. Между тях били поканени от кметицата на гр. Клотен на коктейл на панорамната тераса на последния етаж на местната администрация. А спектакълът бил заснет от Швейцарската национална телевизия, с интервю от ръководителя на състава Тодор Цачев. Впечатленията на домакините били изключителни – навсякъде, където се появявали българите, ги приемали с бурни аплодисменти. Без умора възпитаниците на г-н Цачев  провели и генералната репетиция за откриването на фестивала в Цюрих. Защото били единствените избрани от чуждестранните състави да участват в него.

Програмата и хореографията за началото на четиридневната музикална проява били особено впечатляващи и стилни, а на българите била оказана специална чест. Участвали в тържеството заедно със оркестър от 150  младежи, които в един момент направили шпалир от двете страни на сцената и през отвореното пространство тържествено преминали българите, аплодирани от оркестрантите на домакините. „Чувството беше великолепно и много задължаващо“, казва Тодор Цачев. „Децата се справиха отлично, с голямо желание и стриктна дисциплина, както подобава за тази страна“. Централната роля на представителите на Златица във фестивала, задължавала много, защото фестивалът е мащабен и в него участват десетки младежки духови оркестри от Швейцария, където те са на особена почит и с дългогодишна традиция. Над 4000 души били музикантите, събрали се на сцената за финала на фестивала в огромната зала „Халенщадион Цюрих“, изпълнена до краен предел със зрители.

На 7 и 8 юли българите участвали в концерти и парад из града, а впечатлението от представянето им отново е изключително – когато преминавали покрай публиката, получавали бурни, ама много бурни аплодисменти. „Определено се отличавахме от останалите групи и се радвахме на голямо внимание“, споделя ръководителят на състава Тодор Цачев. Димитър Цандев отговарял през цялото време за българската група, грижейки се за всичко – от спазването на графика и участието в концертите, до развлеченията и разходките из Цюрих. „Не го изложихме, справихме се с „швейцарска точност“ с всичко“, изрази задоволството си г-н Цачев от представянето на своите възпитаници. За огромното уважение, към българския състав говори и подаръкът от мундщуци и аксесоари за инструментите на стойност над 3500 швейцарски франка, направен от музикалната къща „Musik Beat ZurkindenAG“, където работи Димитър Цандев.

След обяд в събота, 8 юли, трябвало да имат още един концерт, но по молба на ръководството на българската група бил отменен и свободното време е използвано за разхлада във водите на Цюрихското езеро, където прекарали чудесно. Гледката била неповторима с пейзажа насреща на величествените Алпи. Имали време и да се запознаят с архитектурата и забележителностите на Цюрих, макар да останали леко разочаровани от високите цени на сувенирите. Оправда се напълно известната от интернет пространството фраза „Скъпо, по-скъпо, най-скъпо, Цюрих“, с подчертана емоция споделя музикалният педагог. Децата не успяха да си купят много неща, но пък видяха достатъчно, за да им остане впечатлението от посещението в Швейцария и на Цюрихското езеро спомен за цял живот.

В неделя – 9 юли, били конкурсните програми на фестивала, а българите се записали за две – за парадни оркестри и за шоупрограми. В първата се състезавали с най-добрите в света 23 състава, а във втората – били единствените от чуждестранните участници и едни от общо едва петте групи, представили се пред строгото жури. При парадните оркестри се представили на много високо ниво и макар да се състезавали със състави и мажоретки от най-добрите в Швейцария и от други страни, спечелили бронзовите медали – заслужена и изключително престижна награда за техния талант, дръзновение, младост, дисциплина и себераздаване на всички музиканти и мажоретки във всичките дни на световния музикален форум. При представянето на своята хореография в конкурса за шоупрограма останали пети, но пък самото участие в него било особено престижно и задължаващо. Останалите състави били значително по-големи от българчетата и показали майсторство и виртуозност, на които действително можело да се завиди. Много от елементите им впечатляват и ще ги пренесем в своята програма в бъдеще, казва Тодор Цачев.

Показателно за представянето на възпитаниците му било изявлението на някои от организаторите на фестивала след приключване на изявите на групите – „С Вашата енергия, усмивки, униформи, настроение и завладяваща емоция, Вие напълно отговаряте на името си – „Marching Stars“ (маршируващи звезди)! Впечатлени от Вас са всички зрители“, казали те на ръководителя на българите. И обещали да отправят покана за участие още в следващото издание на фестивала на своите нови приятели от Златица. Подобно било впечатлението и у неговите момчета и момичета – едно от тях споделило пред него – „Гoсподине, имам чувството, че участваме в откриването на олимпиада!“. И не било далеч от истината, казва Тодор Цачев – фестивалът е своеобразна олимпиада на младежки оркестри и мажоретни състави от цял свят. А нашите представители били един сплотен и добре организиран отбор.

Освен натрупаните приятни впечатления и преживените емоции от изявите по време на фестивала, децата имали възможност да се насладят и на прекрасната природа и картини, по време на пътуването си през няколко държави до Цюрих – Сърбия, Хърватска, Словения, Италия и Швейцария. Изминали общо над 4000 км., и видели много красоти, но всички били единодушни – по-хубаво от България – няма! Допълнително към преживяванията им било и това, да сравнят как се поддържат тези красоти у нас и там! А урокът, който педагогът им предал бил – всичко се прави от хората. Ако искаме да ни е хубаво, не се ли погрижим ние за средата около себе си, няма друг да дойде и да го стори!

РОДИТЕЛИ

Изненадаха семейството на Тодор Цачев със СПА-награда

Дни след успешното участие на своите възпитаници в Цюрих и прибирането в България, музикалният педагог Тодор Цачев имал неочаквано посещение в дома си в с. Мирково, стана известно от Фейсбук, а и самият той разказа за приятното и неочаквано за семейството му гостуване. Родители на децата от състава му поднесли голяма изненада. Всъщност – три – огромен букет за неговата съпруга – Ивайла Цачева, за подкрепата, която му оказва и се грижи с топлота и внимание за четирите им деца. Втората била голяма кошница с лакомства за цялото семейство и най-вече за малчуганите. А третата била още по-неочаквана – ваучер за напълно безплатна почивка в петзвезден хотел в СПА – Центъра на Балканите – Велинград.

Осигурено от родителите на децата е и горивото за пътуването до там и обратно на цялото семейство. Предвидено било абсолютно всичко за приятното летуване в курорта, за да нямат никакви грижи по време на престоя си там г-н Цачев, съпругата му и децата им. „Това беше голям жест от страна на всички родители, за което съм им изключително благодарен“ – сподели той.

В края на миналата седмица Тодор Цачев, заедно със свои колеги от страната, участвал в конференция на ФРГИ, която реализира проекти за работа с деца от малцинствата, с проблеми в социалната адаптация или против агресията в училище, по какъвто и той работи с бенда. По време на дискусията, участващи в работата й споделили своите затруднения от контактите и работата си с родителите. Когато той заявил, че няма такива проблеми и дори е получил награда от тях, за успешната си работа с техните наследници, всички не могли да повярват.

Във Велинград семейството на Тодор Цачев ще има няколко приятни дни на забавления, отмора и възстановяване след преживените усилен труд през учебната година и натрупаните емоции от наскоро завършилото участие във фестивала в Цюрих.

НА МОТОСЪБОРА НА КЛУБ „СРЕДНОГОРИЕ“
Prev Post НА МОТОСЪБОРА НА КЛУБ „СРЕДНОГОРИЕ“
Зелена библиотека и дискотека
Next Post Зелена библиотека и дискотека
Related Posts

Leave a Comment: