МЕДИЦИ ОТ МБАЛ ПИРДОП И ГРАЖДАНИ

  • 0
  • 79 преглеждания

Протестираха за адекватно здравеопазване и живот на общинските болници

Работещи в МБАЛ – Пирдоп се присъединиха към националния протест на медиците, в подкрепа на Сдружението на общинските болници в страната за спасяване на местното здравеопазване. На 15 януари малко след 12 часа около петнадесетина лекари, медицински сестри и персонал на лечебното заведение изразиха съпричастието си към исканията на колегите си, болниците да получават от републиканския бюджет целева субсидия и да бъдат изплатени надлимитните дейности за последните две и половина години. Сред тях бе и членът на Управителния съвет и завеждащ Неврологично отделение в стационара д-р Веселин Господинов. Само трима граждани обаче се включиха в протестните действия в Пирдоп. И част от протестиращите, и гражданите, изразиха безпокойството си, че на протеста не присъстват ръководителите на общините, които са и акционери на МБАЛ.

Здравеопазването у нас е на края на своето съществуване, ако не бъде дофинансирано и стабилизирано, каза за медиите д-р Господинов. Пирдопската болница не се отличава с нищо от всички останали, освен с това, че през миналата година, в резултат на добре реализирана програма между общините и големите предприятия в региона, се стигна до изплащане на натрупаните през годините задължения към доставчици на консумативи и услуги. „Лошото на ставащото е, че след като се изплатиха дълговете, ние не сме в състояние с нашата работа по клинични пътеки, които са под наложен конкретен лимит, да осигурим издръжката на лечебното заведение. И независимо, че стигнахме до изплащане на стари дългове, идва периодът на генериране на нови, тъй като цените на клиничните пътеки остават непроменени, лимитите остават непроменени, независимо от нашите заявки и възможностите да работим повече“ – каза той.

Да говорим за здравеопазване, което да събира пари, е неетично, добави д-р Веселин Господинов. Трябва да има пари, за да се лекуват хората, а не те да се разболяват повече, за да се дават и повече пари на лечебните заведения. Подобен подход трябва да бъде премахнат от здравната политика на държавата. Пациентите трябва да получават такива грижи, които отговарят на техните нужди. А това може да стане само чрез диагностично свързани групи и радикална корекция на клиничните пътеки, аргументира се специалистът.

В протеста на медиците от Пирдоп и страната се настоява за увеличаване цените на клиничните пътеки, които не са променяни от 2006 г. Докато в същото време сериозно са нараснали цените на консумативите, лекарствата, минималната работна заплата.

Трябва да има инвестиции в здравеопазването, се отбеляза по време на събирането на работещите в пирдопската болница пред нейния вход във времето за почивка. Станислав Готев, като изрази подкрепата и съпричастието си към исканията на медиците, добави към казаното вече, че дори и да има средства, ако ги няма тези хора, специалисти и професионалисти, то лечебната дейност в общинските болници ще бъде компрометирана. Макар и малко, това са най-загрижените за запазването на МБАЛ – Пирдоп, подчерта той. Протестът е към държавата и тя трябва да помага на българското здравеопазване.

Обява
Prev Post Обява
ПЪРВОКЛАСНИК ОТ ПИРДОП  Завоюва първо място и златен медал на състезание по математика
Next Post ПЪРВОКЛАСНИК ОТ ПИРДОП Завоюва първо място и златен медал на състезание по математика
Related Posts

Leave a Comment: