ПЪРВОКЛАСНИК ОТ ПИРДОП Завоюва първо място и златен медал на състезание по математика

  • 0
  • 82 преглеждания

Ученикът от I А клас на Начално училище-паметник “Тодор Влайков” в гр. Пирдоп, с класен ръководител Димитринка Въртанова – Йордан Емилов Стоянов, е първи измежду над 140 свои връстници и е показал най-висок резултат при решаване на аритметични и логически задачи в международно състезание, в което участвали повече от 2000 души от цял свят. Всички те са с изявени наклонности да се справят със сложни математически действия на ум, а възрастта им е от 6 до 18 години, т. е. от първи до дванадесети клас, споделиха близки на момчето от Пирдоп, запознати с неговите успехи и постижения. А сред участниците е имало от Индонезия, Ямайка, Хонконг и други страни. На второ място след първокласника от Пирдоп е едно индонезийче.

Участниците трябвало да решат три вида задачи – аритметични, геометрични и логически – общо 25, което трябвало да направят за 90 минути. Златни медали са присъдени на шестнадесет души от участвалите в тази възраст, като на трето място са още две българчета от София, а в групата нашите малки математици са общо единадесет. Те трябвало да се справят и с текстови задачи, което било много интересно, дори забавно за представителя на Пирдоп.

Наклонността си да се справя с математически действия за броени секунди на ум, Йордан показал още докато бил на три години. За изненада на родителите си и техни приятели, той без проблеми съобщавал верния отговор на задача с трицифрени числа, още преди баща му – д-р Емил Стоянов, да направи това с помощта на… калкулатор.

Успехът в този предварителен кръг на състезанието, проведен за нашата страна през месец декември, миналата година, в София, дава право на Йордан да се представи и на финала на Тайландската международна математическа олимпиада, който ще бъде в столицата на Тайланд – Банкок. Състезанието там ще бъде на 20 февруари, а право на участие имат всички класирали се до трето място на предварителния кръг. Тогава ще бъде и награждаването.

Родителите на Йордан Стоянов имат желание синът им да участва във финалната надпревара, но са необходими значителни средства, за да могат да си позволят поне един от тях, заедно с момчето да пътува за Тайланд. И разчитат на помощ от фирми и хора, които да помогнат за заплащането на таксата за участие и престоя в страната. Във финалния кръг задачите ще са 30, а времето за тяхното решаване – два часа.

Първокласникът почти всяка събота и неделя ходи на подготовка в София и участва редовно в състезанията „Математика без граници“. До момента от различни подобни състезания Йордан Стоянов има спечелени седем златни медала, като последните три от тях са извоювани в края на миналата година. От неговите невероятни способности се интересува и световен шампион по ментална математика, който също е българин. Той често му дава съвети и контактува с момчето по телефона или лично.

Надеждата на родителите и тези, които познават отблизо малкия математик, са уверени, че той ще се представи блестящо и на финалния кръг. Да му пожелаем успех и развитие на своя талант!

МЕДИЦИ ОТ МБАЛ ПИРДОП И ГРАЖДАНИ
Prev Post МЕДИЦИ ОТ МБАЛ ПИРДОП И ГРАЖДАНИ
МИРКОВСКИТЕ „МЕЧКИ“  Гостуваха в село Лесново на Ивановден
Next Post МИРКОВСКИТЕ „МЕЧКИ“ Гостуваха в село Лесново на Ивановден
Related Posts

Leave a Comment: