МИРКОВЧАНИ ЧЕСТВАХА В ПОИБРЕНЕ Сто седемдесет и пет години от рождението на поп Недельо Иванов

  • 0
  • 127 преглеждания

На 18 ноември Регионален клуб „Поп Недельо” Мирково от Национално дружество „Традиция“ отбеляза 175-та годишнина от рождението на своя патрон свещеник Недельо Иванов. Честването беше органицирано и осъществено съвместно със Сдружение „Родопски хайдути”, поканени като гости на събитието.

Инициативата се проведе в село Поибрене, където поп Недельо, който е родом от Мирково, е бил енорийски свещеник. Името му не е сред най-известните ни революционери. В действителност той е един  просветител, духовник и революционер, съратник на Васил Левски. След като станал участник в създадения от Георги Бенковски таен революционен комитет, селският свещеник бил определен за кръстоносец и понякога придружавал Бенковски в обиколките му из Средногорието или изпълнявал специални мисии. Поп Недельо си водил записки и доста картинно е описал подготовката и хода на Априлското въстание.

След разгрома на съзаклятието той е заловен в Смолско на 18 май 1876 и е откаран в софийския затвор. Там бил разпитван и измъчван и осъден на смърт. Но от Цариград пристигнала височайша телеграма всички осъдени на смърт бунтовници да бъдат помилвани и присъдата им да бъде заменена с доживотен затвор, затова прекарал 11 месеца във влажните и задушни зандани. Завърнал се в Поибрене след Освобождениетос влошено здраве и трябвало често да се лекува. Затова през декември 1896 г. той доброволно си подал оставката от архиерейската служба и длъжност. Починал е на 31 декември 1909 г. на 67 години, но родолюбивата му дейност се помни и сега. Затова и регионалният клуб от Мирково носи неговото име като свой патрон.

Честването започна с припомняне на данни за живота и делото на поп Недельо. Деца от ОУ „Георги Бенковски” изнесоха литературна композиция. За да изразят своята признателност към своя патрон, учестниците от двата побратимени клуба произведоха залпови изстрели със старинните си оръжия. Пред паметника на героя бяха положени венец и цветя. На гроба на поп Недельо в двора на поибренския храм „Света Троица” отец Николай Славчев от с. Мирково отслужи заупокойна молитва, а всички участници запалиха по свещичка. Срещата на двата клуба продължи  като вечеря в ресторанта на хотелски комплекс „Свети Иван Рилски” с добро настроение, родопски песни и много народни хора.

НАДЕЖДА АНГЕЛОВА  Първа на дъгата дистанция на ултрамаратон в Русенска област
Prev Post НАДЕЖДА АНГЕЛОВА Първа на дъгата дистанция на ултрамаратон в Русенска област
ХОРА С УВРЕЖДАНИЯ ОТ КОПРИВЩИЦА  Посетиха български светини по време на вдъхновяваща екскурзия
Next Post ХОРА С УВРЕЖДАНИЯ ОТ КОПРИВЩИЦА Посетиха български светини по време на вдъхновяваща екскурзия
Related Posts

Leave a Comment: