Мирковските кукери със специална награда в Разлог

  • 0
  • 130 преглеждания

Както съобщи електронното издание „Портал на Разлог”, градът посрещна хиляди кукери на карнавала „Старчевата 2019“. При голям интерес от страна на самодейци, маскарадни и кукерски групи от всички краища на страната, е протeкъл VIII Международен кукерски карнавал, между които са били и членовете на Кукерски клуб „Мирково“. В негo са взели участие 16 групи, три от които са от съседна Македония. Всички участващи групи са отличени с награди у нас и в чужбина.

Събитието е едно от най-значимите в района и предизвиква национален и международен интерес. Маскарадни групи са показали някои забравени народни традиции и са гонели злите сили, показвайки на любопитните гости уникални маски и костюми и въвеждайки ги в тайните на древните езически обичаи и народни традиции.

Карнавалът „Старчевата 2019“ има конкурсен характер, затова участниците в различните категории са оценявани от професионално жури. Първото място си разделят Карнавална група „Дълбошница“, гр. Петрич и Кукерска група с. Победа, Община Тунджа. Специални награди  в категорията „Иновации“ е присъдена на Кукерски клуб „Мирково“. Мирковският клуб ще вземе участие и в предстоящия 28-ми Международен карнавал „Сурва 2019”  в град Перник, който ще се проведе от 25 до 27 януари.

Петнадесет деца през миналата година в Община Мирково
Prev Post Петнадесет деца през миналата година в Община Мирково
В СЕЛО ДУШАНЦИ   Честваха Васильовден по стар стил
Next Post В СЕЛО ДУШАНЦИ Честваха Васильовден по стар стил
Related Posts

Leave a Comment: