В СЕЛО ДУШАНЦИ Честваха Васильовден по стар стил

  • 0
  • 124 преглеждания

На 14 януари - понеделник, по отдавнашна традиция в с. Душанци бе изпълнен обичаят „Пеене на пръстените“. Ритуалът започнал още в петък – 11 януари, когато в менчето, пълно с изворна вода и жито, за да е плодородна годината, са пуснати от желаещите жители на селото пръстенчета и нишани, разказаха участвали в събитието.

В деня на самия празник гости на душанчани били кметът на общината Ангел Геров и зам.-кметът Вера Бойчева. На площада била изнесена украсената с пуканки и плодове дрянова пръчка и котлето, като водата в него била замръзнала. Според народните вярвания това е добър знак за здрава, родовите и благодатна година. Дамите от женския хор при читалище „Светлина“ изпълнили под съпровода на гайдата на Богдан Стефанов обредните песни – „Провикнал се Здравко“, „Гавале, Гавале“ и „Трънчице ле, байова“, които се пеят в село Душанци на Васильовден. Наричанията на пуснатите в менчето предмети извършил Богдан Стефанов.

Архиерейският наместник ставрофорен свещеноиконом отец Йордан Георгиев е отслужил водосвет, като благословил и поръсил със светената вода дамите от вокалната група и всички, които взели участие в обичая. Поздравления към душанчани са отправили кметът Ангел Геров и кметът на кметството Валентин Петров. На площада след това се изиграли няколко народни хора, в които се включили и гостите. Самодейците почерпили присъстващите на празника с дъхава пита и мед и греяно вино, подправено с ябълки.

Мирковските кукери със специална награда в Разлог
Prev Post Мирковските кукери със специална награда в Разлог
ПРЕЗ 2018 ГОДИНА  По-малко деца от предходната
Next Post ПРЕЗ 2018 ГОДИНА По-малко деца от предходната
Related Posts

Leave a Comment: