ХУДОЖНИКЪТ БОЖИДАР РАЙКОВ ОТ СЕЛО АНТОН

  • 0
  • 103 преглеждания

Художник изписа стена в двора на детска градина в Пирдоп

Познатият на мнозина самобитен художник-живописец от село Антон Божидар Райков, изписа голямо пано с анимационни герои на стена, ограждаща от юг двора на Детска градина „Невена Генчева“ в гр. Пирдоп.

Идеята за стенописа, който включва обичаните от малчуганите герои от приказки – Мечо Пух, Прасчо, Цар Лъв, Зайо и Вълкът от „Ну погоди“ и др., е негова, а подкрепа на инициативата оказва приятел на г-н Райков, съсед на детското заведение.

Художникът, който е служител на „Аурубис България“, творил през месец септември след приключване на работата си в компанията. Художникът бил подкрепен от педагозите на ДГ „Невена Генчева“, а малчуганите, които наблюдавали създаването на стенописа, лесно разпознавали героите от детските анимационни сериали. Художникът сподели, че използвал бои на водна основа, които са устойчиви на външни влияния. Основата за стенописа е била подготвена предварително, след което Божидар Райков започнал рисуването. Той е посветил делото си на децата и благодари на всички, помогнали за създаването на паното, което краси двора на детското заведение. Пожелава на децата да са здрави и да се забавляват в хубавите есенни дни край новата си придобивка.

Божидар Райков се занимава от около 30 години с живопис. Доверява, че е самоук художник, и се отдава на това си призвание в свободното си време. „Рисуването или го може човек, или не. Това не се учи, то ти идва от вътре, от душата. И аз искам да свиря на китара, но не ми се отдава, не мога!“ – казва за себе си той. Създал е десетки картини, повече от които е излагал в самостоятелни изложби – по две в родното си село Антон и в София, една в Испания. Много от тях е подарявал на приятели и познати. Веднъж, когато посетил хижа в Пампорово, с изненада и удоволствие за себе си видял на стена в сградата свои произведения. Предпочита да изобразява реалния свят – това, което виждат учите му, и го усеща със сърцето си. Има и автопортрети, но предимно рисува природни обекти. А накрая на разговора ни заявява, че ще продължи да твори за децата, защото обича красивото, което да преобразява света около тях и да ги радва.

ОБЩИНА ЧЕЛОПЕЧ И ИЗДАТЕЛСКА КЪЩА „ЗЛАТЕН ЗМЕЙ“
Prev Post ОБЩИНА ЧЕЛОПЕЧ И ИЗДАТЕЛСКА КЪЩА „ЗЛАТЕН ЗМЕЙ“
ИНДУСТРИАЛЕН КЛЪСТЕР „СРЕДНОГОРИЕ“   Стартира шестото и седмото обучение по програма BASE
Next Post ИНДУСТРИАЛЕН КЛЪСТЕР „СРЕДНОГОРИЕ“ Стартира шестото и седмото обучение по програма BASE
Related Posts

Leave a Comment: