НА БРАТСКАТА МОГИЛА КРАЙ ЗЛАТИЦА Признателност към делото на Ботев и героите на България

  • 0
  • 103 преглеждания

На 1 юни в местността „Бакаджик“ на Братската могила между Златица и Пирдоп, пред паметника на падналите за родината средногорци, се състоя възпоменателна вечер посветена на поета революционер Христо Ботев и загиналите в битки за защита на Отечеството. Организатор на честването беше Община Златица. На събитието присъстваха кметовете на двете общини инж. Стоян Генов и Ангел Геров, председателите на общинските съвети инж. Любомир Цветков и Васил Кафеджиев,, общински съветници, общественици и граждани.

Възрожденски маршове изпълниха музикантите от  Марчинг бенд „Марчинг старс“ с ръководител Тодор Цачев, които заредиха уважилите възпоменанието с патриотичен дух. Прозвучаха стихове за българските герои, дали живота си за освобождението на народа ни и в борбите за защита суверенитета, независимостта и целостта на българската нация.

Слово за живота и делото на поета, революционер и войвода на 208 юнаци, загинал вечерта на 1 юни 1876 г. във Врачанския балкан Христо Ботев поднесе Мария Нейкова – общински съветник и председател на постоянната комисия по култура и образование в Златица. Днес се прекланяме пред героичните дела на загиналите за свободата на България. Скланяме глави пред подвига и саможертвата на Ботев и неговата чета, героите от Априлската епопея и поборниците за свободата на Мизия, Тракия и Македония, каза тя. – Те умираха без страх и за защитиха родината в съдбовните й часове. Едни от най-достойните синове на Отечеството, които положиха младостта и живота си пред олтара на Отечеството и доказаха, че народът ни е готов сам да гради бъдещето си, подчерта г-жа Нейкова.

Във вечерната проверка прозвучаха имената на дейци на национално-революционните борби от епохата на Възраждането, на войводи на чети, на опълченци и на родолюбци от района, оставили трайна следа в българската история. С признателност и синовно уважение се споменаха жители на Средногорието, участвали в опълчението, в бойните части на родната армия в балканските войни. Акцентът в проверката бе за падналите по бранните полета на Първата световна война, от чиято саможертва се навършват 105 години. С едноминутно мълчание и падане на колене присъстващите изразиха своята почит и се преклониха пред паметта на героите.

На паметника венци и цветя бяха поднесени от кметовете на общините Златица и Пирдоп, ОбС – Златица, общинските организации на БСП и БАС в двата града, родственици на загиналите антифашисти и граждани.

ПИРДОПЧАНИ  Възстановиха отдавна неработеща чешма
Prev Post ПИРДОПЧАНИ Възстановиха отдавна неработеща чешма
ПРОФЕСИОНАЛНА ГИМНАЗИЯ „ЗЛАТИЦА“ И БИЗНЕСЪТ    Стартират прием по дуално обучение за учебната 2021 – 2022 година
Next Post ПРОФЕСИОНАЛНА ГИМНАЗИЯ „ЗЛАТИЦА“ И БИЗНЕСЪТ Стартират прием по дуално обучение за учебната 2021 – 2022 година
Related Posts

Leave a Comment: