НА БРАТСКАТА МОГИЛА МЕЖДУ ЗЛАТИЦА И ПИРДОП Поклон пред делото на Христо Ботев и загиналите за България

  • 0
  • 73 преглеждания

На 1 юни, в навечерието на Деня на Ботев и загиналите за свободата и независимостта на България, на Братската могила между Златица и Пирдоп се проведе възпоменателен митинг, организиран от организациите на Българския антифашистки съюз и на Българската социалистическа партия в двата града. Честването бе подкрепено от кметовете на съседните общини инж. Стоян Генов на Златица и Ангел Геров на Пирдоп, които осигуриха превоз за желаещите да участват в паметното събитие.

То бе открито от Нона Маринова, председател на БАС – Пирдоп, която подчерта, че златичани и пирдопчани пак са тук, на Братската могила, символ на признателността на поколенията към подвига на борците за извоюване на свободата и независимостта на страната ни. Тя припомни, че скоро ще се навършат 75 години от изграждането на първия паметник в България, посветен на героите от антифашистката съпротива от времето на Втората световна война.

Слово, посветено на поета-революционер и войвода през 1876 г., загинал вечерта на 1 юни във Врачанския балкан, и за Деня на памет към безсмъртните синове на България – 2 юни, произнесе председателят на Общинската организация на БСП в Пирдоп Ненко Ненчев. Г-н Ненчев подчерта, че вече 144 години свеждаме глави пред подвига на Христо Ботев и неговите четници, и на всички, дали живота си, за да се възроди Отечеството ни. Войводата остана завинаги в паметта на народа ни като Човек с невероятен революционен дух, съчетан с мощен журналистически и политически талант. Той и останалите герои на България избраха трудния път на борбата, за да ни има нас и днес, каза той.

На белокаменния паметник на бяха поднесени венци и цветя от Община Златица, общинските организации на БСП и БАС – Пирдоп и Златица, от името на признателните жители на двете общини, от присъстващи на митинга родственици на антифашисти, граждани.

В последвалата литературно-музикална програма, подготвена от студентката по музикална педагогика Мария Велкова, се включиха сестра й Христина Велкова, малките Николая Иванова, Магдалена Иванова и Райна Чалъкова, както и Албена Велкова – всички от гр. Пирдоп. Припомнени бяха страници от житието и делото на поета-революционер. Квартет „Пирдопски славеи“, в който са децата, организирани от Мария Велкова, в акомпанимент на китара от нея, се представиха пред присъстващите с няколко патриотични песни в атрактивен аранжимент. Прозвучаха вълнуващите стихове на Иван Вазов „Аз съм българче“, изпълнено от едно от децата. Майката на сестрите – Албена Велкова, рецитира с вълнение и отлично изразно чувство откъси от Поема за България“ на Евтим Евтимов.

В ЧАВДАР  Заря – проверка за загиналите за Отечеството
Prev Post В ЧАВДАР Заря – проверка за загиналите за Отечеството
АНТОНЧАНИ  Поднесоха цветя на паметника на патрона на селото Стефан Минев
Next Post АНТОНЧАНИ Поднесоха цветя на паметника на патрона на селото Стефан Минев
Related Posts

Leave a Comment: