НА „ЕЛЕНСКО“ Тържествена литургия в чест на Свети Пророк Илия

  • 0
  • 106 преглеждания

Десетки жители на град Пирдоп и района на 20 юли изразиха почитта и уважението си към Свети Илия – покровител на раннохристиянската Еленска базилика в едноименната местност, намираща се в подножието на Стара планина, на около три и половина километра от града. Някои от тях се поклониха на светеца и в открития параклис, издигнат край пътя на височина преди местността. Над тридесет автомобила с пирдопчани бяха паркирани в околността, което знак за непрекъснатостта на традицията да се чества този ден на това място от векове.

Именникът бай Илия Гърков и екип от помощници се погрижиха традиционният курбан, приготвен от една овца, да бъде готов навреме за празничната литургия. Отец Антоний Марчев отслужи светата литургия в присъствието на майсторите на вкусната гозба и посетители на местността, дошли специално за патронния празник на храма.

Мнозина от присъстващите поднесоха цветя и запалиха по свещица в основата на каменния кръст, издигнат още през 1893 г. в центъра на абсидата на Еленската базилика от тогавашните жители на Пирдоп. При посещението ни в храма това направиха Цанка Шофелинова и нейни близки. Към дванадесет часа в местността „Еленско“ пристигнаха кметът на Община Пирдоп Ангел Геров и секретарят на общината Надя Мутафова.

По поляната и под издигнатия преди години пред хижата на Ловно-рибарско сдружение „Средногорие“ навес с маси за трапеза се бяха разположили множество пирдопчани. Освен по паничка от вкусния курбан, те си похапнаха сред красивата природа и от ястията, които донесоха със себе си от вкъщи. Посетители на емблематичната местност, натоварена със силна духовна енергия и много история, имаше до късен следобед.

КУРБАН ЗА ЗДРАВЕ  Курбан за здраве раздаде семейство Банчеви на Илинден
Prev Post КУРБАН ЗА ЗДРАВЕ Курбан за здраве раздаде семейство Банчеви на Илинден
В ОБЩИНА АНТОН  Почит към патрона на храма
Next Post В ОБЩИНА АНТОН Почит към патрона на храма
Related Posts

Leave a Comment: