НА ЕЛЕНСКО

  • 0
  • 106 преглеждания

Пирдопчани отбелязаха летния празник на града

На 1-ви август край Еленската базилика се състоя традиционният събор на Пирдоп, който събра стотици гости и граждани.

Както всяка година, така и тази на тържеството присъстваха скъпи гости от гр. Егоревск, Русия – кметът на града и голям приятел на пирдопчани Александър Никитин, придружен от педагозите и членове на делегацията на побратимения с Пирдоп град от Руската федерация Наталия Гладушева, директор на учебно заведение в Егоревск и Любов Скворцова – ръководител на детски градини. Гостите от Подмосковието пристигнаха в петък – 31 юли и вечерта в СПА – хотел „Борова гора” ръководството на общината даде официална вечеря за представителите на руския народ.

В летния празник на Пирдоп се включи и управителят на Софийска област Росица Иванова. Събитието уважиха и представители на големия бизнес от района – административният директор на „Елаците-Мед“ инж. София Торолова, директор „Безопасност, здраве, околна среда и връзки с обществеността на „Дънди Прешъс Металс Челопеч“ инж. Константина Градева,, както и кметът на община Чавдар Пенчо Геров, общински съветници, управители на частни фирми – спомоществователи на празника.

Поздравителни адреси до ръководството на общината и пирдопчани бяха получени от президента на Република България Росен Плевнелиев, който беше прочетен, от „ДъндиПрешъс Металс Челопеч“, Синдиката на българските учители, от кмета и общината на Димитровград.

Танцовият състав на с. Душанци даде тон на празника, като откри официалната част с чудесно изпълнение. След танцьорите кметът на община Пирдоп инж. Цанко Цанов отправи поздравление към всички присъстващи и пожела на хората да бъдат здрави, сплотени и винаги пълни с ентусиазъм и дръзновение. Областният управител на Софийска област Росица Иванова изрази възхищението си красивата природа и дълголетната традиция пирдопчани да отбелязват този свой празник. Тя пожела на всички събрали се край руините на Еленската базилика да се почувстват наистина като на празник, да се веселят и радват на постиженията си, да получат още повече придобивки за града и общината. Поздравление към своите приятели и домакини поднесе и кметът на Егоревск Александър Никитин. Той пожела на жителите на Пирдоп още по-голям просперитет, здраве и благоденствие. Саша Никитин подари на инж. Цанов голям самовар за ароматен руски чай.

Инж. Цанко Цанов прочете решение на ОбС от 30 юли т. г. за удостояване на д-р Иван Иванов – уредник на музей „Луканова къща“, с почетния знак на Пирдоп  за дългогодишната му обществена дейност и особени заслуги в издирване и популяризиране на историческото наследство на община Пирдоп. Видимо изненадан от отличието, д-р Иванов благодари за признанието на общинското ръководство и обществеността на града, което се случва няколко дни преди неговия рожден ден.

За да бъде празникът съвършен помогнаха и много спонсори, на които инж. Цанов благодари от сърце: „Геотехмин“, „Елаците-Мед“; „Аурубис България“, „Дънди Прешъс Металс Челопеч“, “Геотрейдинг“, “Стройинженеринг“, фирма Рейж“ „Металпласт“, „СМС - С“ – Пирдоп и др.

Отец Недко Бръмбаров освети празника, поръси със светена вода ръководството и гостите на общината, като им пожела здраве и благоденствие. Малко по-късно той освети и жертвения курбан. Голяма заслуга за хубавия ден и доброто настроение на участващите в събора имат и хората, приготвили вкусната гозба от седем овце – майстор-готвачът Николай М. Николов неговите помощници Мирослав Бойчев, Добрина Червенкова, Ленко Рашков, Надежда Делкова, Петя Кацарова, Райна Тошева и др. Голям екип от служители на общината раздаде по паничка от курбана на всички, които пожелаха да го опитат. Мнозина се почерпиха и с пиво, осигурено от общинското ръководство. За любителите на богатите трапези имаше изобилие от ароматна скара, а за децата – и много възможности за нови играчки, захарен памук и сладолед.  

Хубавият ден позволи на пирдопчани и техните гости да се веселят и забавляват до късно след обяд. Към края на деня местността „Еленско” и раннохристиянската базилика бяха посетени и от група французи, които пътовуха по Подбалканския път и решили да разгледат старината и да видят как се веселят българите.

Към галерия

Prev Post ОБЩИНСКИ СЪВЕТ – ЧАВДАР
ДЪНДИ ПРЕШЪС МЕТАЛС ЧЕЛОПЕЧ
Next Post ДЪНДИ ПРЕШЪС МЕТАЛС ЧЕЛОПЕЧ
Related Posts

Leave a Comment: