НА ЙОРДАНОВДЕН В СЕЛО ПЕТРИЧ

  • 0
  • 129 преглеждания

Единадесет смелчаци се хвърлиха в река Тополница

И в село Петрич беше спазена християнската традиция за хвърлянето на Светия кръст в ледените води на река Тополница на Йордановден. На Богоявление – 6 януари, присъстваха много жители и гости на бунтовното село, кметът Николай Лилов, местни културни дейци, общественици.

Отец Ангел от град Панагюрище, настоятел в храм „Св. Великомъченик Георги Победоносец” в селото, отслужи тържествена света литургия, а след това и освети вода. Той поръси всички за здраве и благодат през Новата 2018 година.

На брега на реката и на моста, издигащ се над нея, имаше много хора, дошли да видят извършването на светото тайнство. Единадесет млади мъже и момчета се осмелили да се хвърлят в ледените води на Тополница – Дойно Домусчиев, Александър Стоименов, Пенко Карамихов, Николай Миндилов, Иван Домусчиев, Цветелин Домусчиев, Стефан Петров, Иван Ангелов, Петър Миндилов, Петко Лазаров и Недко Ангелов.

За първа година при пресъздаването на обичая на Йордановден, по идея на Ненка Узунова – библиотекар в читалище „Оборище”, младите мъже, облечени в народни носии, тръгнаха от храма „Св. Георги” с хоругвите към реката, където се хвърля за Светия знак. Късметлия сред всичките беше Стефан Петров. При повторното хвърляне щастието споходи Петко Лазаров, а при третия опит кръстът се озова в ръцете на Иван Ангелов. За първия имаше парична награда от кметството. Младежите изиграха народно хоро в реката с българския трибагреник.

Награденият и всички негови приятели с паричната премия купиха по една свещ, а останалата сума дариха на храм „Св. Георги Победоносец”. Денят продължи с празнично настроение на площада, където свиреше народна музика. Мнозина се наловиха на хората, а първи бяха младежите, участвали в ритуала.

Буновчани изиграха народно хоро в реката
Prev Post Буновчани изиграха народно хоро в реката
ЖИТЕЛИ И ГОСТИ НА СРЕДНОГОРИЕТО
Next Post ЖИТЕЛИ И ГОСТИ НА СРЕДНОГОРИЕТО
Related Posts

Leave a Comment: