НА МЕГДАНА В СЕЛО ЧАВДАР Ловци раздаваха деликатеси от дивеч

  • 0
  • 105 преглеждания

Втора ловна среща се проведе на 9 февруари в Община Чавдар. Началото този празник на най-древния спорт бе поставено през миналата година и вече става традиция. В центъра са селото, под специално построената огромна тента, се събраха десетки чавдарчани и техни гости от съседните общини, за да се повеселят и забавляват на обща трапеза в хубавия, слънчев и сравнително топъл за сезона ден.

Инициативата и организацията на „Ловна среща на мегдана“ е на местната ловно-рибарска дружинка и общината, а съдействие оказа и ръководството на читалище „Надежда“, каза председателят на чавдарските стрелци Стоян Раков, на които благодари за подкрепата. Сезонът е бил изключително благоприятен и сполучлив за ловците, добави той, след като приветства присъстващите на празника, на които пожела здраве, успехи и благоденствие през годината. В с. Чавдар ловно-рибарската дружинка е една от най-добрите в региона, а в актива и са записани доста отстреляни диви прасета. В гората има много животни, което е доказателство и показателно за грижа на ловците към тях и увеличаване на популацията им, заяви той.

В ръководената от него организация на членуват близо 90 жители на селото, като около седемдесет от тях участват активно в нейните излети и акции за захранване на дивеча през различните сезони. Г-н Раков подчерта, че ловците са еднакво добри и при грижата си за дивеча, в организирането на веселия, както и да приготвят вкусни ястия от дивешко месо. И действително, мнозина от ловците бяха заети в раздаването на месните деликатеси – шунка и пастърма, както и кюфтета от дивеч, препечени на скара, разсипваха по чашка от приготвените 50 л. червено вино и 40 л. греяна ракия на желаещите от присъстващите на празника.

Отделно в голям тиган Минко Гичев и негови помощници се грижеха свинската кавърма от отгледано лично от него прасе, закупено от общината специално за тази Ловна среща на мегдана, да стане навреме за кулминацията на срещата.

В мига, в който по озвучителната уредба прозвуча канонада от изстрели, на площада смело настъпи голяма група „тежко“ въоръжени и облечени в ловни костюми дами, водени от знамето на чавдарската ловна дружинка. Членовете на Клуб за народни танци „Чавдар“ изпълниха спектакъла си „Ловни страсти“, по хореография на Камелия Иванова. Централни персонажи в него бяха „баш“-ловджийката Ганка Додекова и „мечката“ – Станка Груйкина. Всички участващи в атрактивната постановка са съпруги или дъщери на ловци от селото. Затова така автентични и съвсем истински бяха техните стъпки и действия, завършили с „отстрела“ са „мечката“.

Спектакълът приключи под бурните аплодисменти на присъстващите на празника, за да премине в голямо народно хоро. Веселието и доброто настроение на Ловна среща на мегдана в Община Чавдар продължиха до късно след обяд. А домакините на проявата – чавдарските авджии, не пропуснаха възможността да разказват на слушателите си от селото интересни случки за своите подвизи и сполуки из ловните гори и полета.

НАГРАДА ЗА „ЕЛАЦИТЕ-МЕД“   В „Млад инженер на годината 2017“
Prev Post НАГРАДА ЗА „ЕЛАЦИТЕ-МЕД“ В „Млад инженер на годината 2017“
КУКРИТЕ ОТ БУНОВО  С втора награда от фестивала „На гости у Шопско“
Next Post КУКРИТЕ ОТ БУНОВО С втора награда от фестивала „На гости у Шопско“
Related Posts

Leave a Comment: