НА МЕМОРИАЛА „ВАСИЛ ЛЕВСКИ“ НА РИДА „ГЪЛЪБЕЦ“ Поклон пред безсмъртния син на България

  • 0
  • 92 преглеждания

Сто четиридесет и пет годишнината от гибелта на Апостола на свободата  Васил Левски беше отбелязана с възпоменателна церемония  на паметника на героя в местността „Гълъбец“. Честването е организирано от Община Мирково, Кметство Буново и Народно читалище „Светлина” в селото.

На възпоменателното честване присъстваха кметът на общината Цветанка Йотина, кметът на Кметство Буново Николай Точев, секретарят на община Мирково Цвета Попова, общински съветници и работещи в общинска администрация, представителни групи на „Геотехмин“ – София и на „Елаците-Мед“, членове на  Регионален клуб „Поп Недельо” от Национално дружество „Традиция“ – Мирково,  членове на политически партии и обществени сдружения, учители и ученици от ОУ ”Георги Бенковски”, жители и гости от близките селища.

Поклонението пред паметта на великия българин започна със слово за Васил Левски от Милена Петровска, председател на буновското читалище. Тя прочете обръщения от проф. д-р инж. Цоло Вутов, управител на „Геотехмин“ и на изпълнителния директор на „Елаците-Мед“ инж. Драгомир Драганов.  В тях те изразяват своята признателност и чувство на гордост пред  делото и подвига на Васил Левски.

„С дълбока признателност и чувство на гордост се покланям пред делото и

подвига на Васил Левски. На днешния ден, когато отбелязваме 145-та годишнина от гибелта на Апостола, прекланяме глави пред героя, защитник на правдата и свободата, човеколюбец, мечтател и идеалист, който остава вечно жив в паметта на всички българи! Неговата саможертва е пример, който ни дава воля и сили да градим настоящето и бъдещето“ – казва проф. Вутов. „Със своите отдаденост, родолюбие и човеколюбие той продължава да ни мотивира да работим всеотдайно за свободата на Родината си! Неговият завет ни задължава да полагаме всички сили за обединение и разбирателство в нашето общество, да отстояваме справедливостта, да пазим нашата национална памет, да работим упорито и самоотвержено за развитието и бъдещето на Република България!“ – подчертава в обръщението си инж. Драгомир Драганов.

Ученици от ОУ ”Георги Бенковски” в с. Мирково представиха литературно-музикална композиция за безсмъртния син на България. С въздействащо изпълнение на песента „Обесването на Васил Левски” се представи Вокална група „Соколов камик” с. Буново. Паметта на героя беше почетена с  едноминутно  мълчание и падане на колене. Със залпова стрелба от автентични оръжия от времето на освободителната борба своята признателност към делото на Апостола на Свободата изразиха членовете на  Регионален клуб „Поп Недельо”.

На Мемориала „Васил Левски – Кръстопът на апостолите“ бяха поднесени венци на признателност и букети цветя от името на компаниите, изградили през 2007 г. паметника на Апостола – „Геотехмин“ и „Елаците мед”, ОбС и ОбА – Мирково, Кметство Буново, НФОБ в с. Буново, Народната партия гр. Пирдоп, Регионален комитет „Васил Левски” – Пирдоп - Златица, читалище „Светлина” с. Буново, Клуб „Туризъм” към АЕЦ „Козлодуй” и много от  присъстващите. Будните и родолюбиви жители на Средногорието засвидетелстваха  своята почит и признателност към великия Апостол на Свободата Васил Левски.

В КОПРИВЩИЦА 	 Възстановка на освобождението на Копривщица на 3 март
Prev Post В КОПРИВЩИЦА Възстановка на освобождението на Копривщица на 3 март
НА ТОДОРОВДЕН В СЕЛО БУНОВО  Откриха и осветиха модерен стоматологичен кабинет
Next Post НА ТОДОРОВДЕН В СЕЛО БУНОВО Откриха и осветиха модерен стоматологичен кабинет
Related Posts

Leave a Comment: