В КОПРИВЩИЦА Възстановка на освобождението на Копривщица на 3 март

  • 0
  • 105 преглеждания

На историческия площад „20 Април“ в Копривщица гости и жители на възрожденския град отбелязаха националния празник на Република България – 3 март. Гости на тържеството бяха директорът и зам.-директорът на Държавно лесничейство – Пирдоп. Тази година прави впечатление, че уважилите тържеството във възрожденския град бяха по-малко, в сравнение през отминалата година.

Родолюбиви българи развяваха гордо българския трибагреник. Под звуците на военен марш на историческия площад пристигна почетната рота от членове на регионални клубове към Национално дружество „Традиция“ от Копривщица, Сопот-Карлово, Клисура и Хисаря, командвани от Донко Мрънков, председател на местния клуб. Преглед на почетната рота направи кметът на община Копривщица – Генчо Герданов.

Г-н Герданов се поклони пред руското знаме-реплика и поздрави патриотите. В приветствието си кметът на възрожденския град каза, че  отбелязваме деня на свободата, преминала през делото на Апостола, през парещите думи на Бенковски: „Ставайте, робове, аз не ща ярем!“ и словата на Каблешков: „Вървете да мрем, а свободата да бъде за България и българския народ!“.

Историческо слово за националния празник произнесе Светлана Мухова - уредник в Дирекция на музеите. На паметника-костница бяха поднесени бяха венци и цветя от Община Копривщица, ОбС, Дирекция на музеите, читалище „Хаджи Ненчо Палавеев“, СУ „Любен Каравелов“, клуб „Традиция“, ПП ГЕРБ. Малките възпитаници на детската градина рецитираха стихове за свободата, а ученици от копривщенската гимназия бяха аплодирани за прочувствените слова на Иван Вазов „О, Шипка“ и „Възпоменания за Батак“.

Последваха вълнуващи моменти на възстановката „Посрещане на руските войски в Копривщица“, в изпълнение на членовете на клубовете „Традиция“. В празничния концерт участваха певческа група „Копришки бисери“, танцово-театрална група „Копривщенски богородички“ и гайдарски състав от гр. Калофер.

По повод 140 години от Освобождението на България Община Копривщица и Народно читалище „Хаджи Ненчо Палавеев“ се включиха в инициативата на „Българи за България“ и Сдружение „Азбукари“ – „Пробуждане с хоро“. Празникът завърши с народно веселие.

ПЪРВОКЛАСНИКЪТ ЙОРДАН СТОЯНОВ ОТ ПИРДОП  Смая света с математическите способности
Prev Post ПЪРВОКЛАСНИКЪТ ЙОРДАН СТОЯНОВ ОТ ПИРДОП Смая света с математическите способности
НА МЕМОРИАЛА „ВАСИЛ ЛЕВСКИ“ НА РИДА „ГЪЛЪБЕЦ“  Поклон пред безсмъртния син на България
Next Post НА МЕМОРИАЛА „ВАСИЛ ЛЕВСКИ“ НА РИДА „ГЪЛЪБЕЦ“ Поклон пред безсмъртния син на България
Related Posts

Leave a Comment: