НА ТЪРЖЕСТВЕНА СЕСИЯ НА ОБЩИНСКИЯ СЪВЕТ В МЕСТНОСТТА „СВ. ПЕТКА”

  • 0
  • 73 преглеждания

С официална церемония връчиха званието „Почетен гражданин на Община Чавдар” на Пенчо Стоянов Геров

На 26 юни се състоя извънредно тържествено заседание на Общински съвет – Чавдар, което се проведе в специфична обстановка. Сесията се състоя на открито – в местността „Света Петка” над село Чавдар, за да бъдат спазени противоепидемичните мерки в страната. Деловата работа на съветниците бе само по една точка в дневния ред – връчване на знаците да почетен гражданин на Община Чавдар на Пенчо Стоянов Геров, кмет на общината от 2003 до 2019 г. Г-н Геров се удостоява с високото звание за своя изключителен принос като кмет и обществената си ангажираност за цялостното развитие и подем на Община Чавдар, и налагането й като модел за устойчиво развитие.

Гости на събитието бяха народният представител от Коалиция „БСП за България” Лало Кирилов, д-р инж. Илия Гърков – изпълнителен директор на „Дънди Прешъс Металс Челопеч”, инж. София Торолова – директор на Дирекция „Административни и социални дейности” в „Елаците-Мед”, Стойно Стойнов – директор на Обогатителен комплекс в село Мирково, колективът на ОбА, семейството на дългогодишния кмет на общината – съпруга Мария Герова, синове Стоян и Ангел, снахите Геновева и Нели, и внуците Пенчо и Николай, Мария и Теодора, ръководители на институции и жители на Чавдар.

Церемония беше открита от общинския съветник Мария Цачева, а заседанието бе водено от председателя Мария Томева. За тържеството и важността на форума допринесоха и химните на Република България и на Европейския съюз.

Мотивите за удостояването с почетното звание на Пенчо Геров бяха представени от неговия наследник и настоящ кмет Григор Даулов. Г-н Даулов каза, че идеята за връчването на наградата се е родила през месец април по повод 83-я рожден ден на г-н Геров и празника на Община Чавдар. По обективни причини тогава тя не бе връчена. „Пенчо Геров е сред онези българи, които са градили съвременна България, които успяха да реабилитират ролята на българското село в цялостното държавно управление и така показа, че едно село може да не отстъпва по качество и условия на живот на най-големите и развити градове... Г-н Геров, за мен беше чест да работя във Вашия екип 15 години и обещавам, че ще работим и занапред заедно.”, заяви в словото си Григор Даулов.

Отличията за почетен гражданин на Община Чавдар – грамота и плакет, бяха връчени Пенчо Геров от кмета г-н Даулов и председателя на ОбС Мария Томева. Емоционално слово по повод признанието произнесе виновникът за събитието, което поместваме отделно.

Поздрави почетния гражданин на Община Чавдар поднесоха още д-р инж. Илия Гърков, инж. Иван Велин, инж. Тихомир Томанов, Величка Велкова, Стойко Груйкин, самодейци от читалище „Надежда”, както и внуците на г-н Геров. Заедно с него бе и съпруга му Мария, с която той е завоювал успехите и преодолявал неволите от работата си като ръководител МДК и като кмет.

Празничен водосвет за здраве и дълголетие на Пенчо Геров и за всички жители и гости на Община Чавдар отслужи отец хаджи Недко Бръмбаров. След това свещеникът поднесе благопожелания за наградата на своя добър приятел.

С музикален поздрав към петия почетен гражданин на Община Чавдар в събитието се включи музикантът Тодор Цачев, който изпълни две мелодии на саксофон и запис на пиано от съпругата на Тодор – Ивайла Цачева. Второто „Хей, поле широко” на известната народна певица от миналия век от трънския край Гюрга Минджурова, трогна всички присъстващи и развълнува г-н Геров. саксофон. Празникът завърши с концерт на народната певица от Родопа планина Росица Пейчева и танцова формация „Етно ритъм” - специален поздрав за кмета Пенчо Геров от Общинската администрация. Певицата подари на Пенчо Геров декоративна гайда и свой диск, които да му напомнят за срещата и за родопската песен. Концертът на Росица Пейчева започна с химна на Родопа планина “Бела съм, бела юначе” и благопожелания към Пенчо Геров.

Тържествената сесия на Общинския съвет продължи с коктейл.

ПЕТИЯТ ПОЧЕТЕН ГРАЖДАНИН НА ОБЩИНА ЧАВДАР ПЕНЧО ГЕРОВ:  Наградата и отличието са за всички
Prev Post ПЕТИЯТ ПОЧЕТЕН ГРАЖДАНИН НА ОБЩИНА ЧАВДАР ПЕНЧО ГЕРОВ: Наградата и отличието са за всички
ПОРОЙ   Превърна улици в буйни потоци
Next Post ПОРОЙ Превърна улици в буйни потоци
Related Posts

Leave a Comment: