НА ВРЪХ СВЕТИ ДУХ Копривщенин нагости съгражданите си с жертвена гозба

  • 0
  • 124 преглеждания

На 28 май бе отбелязан християнския празник „Свети Дух“. В източната страна на слънчево място над Копривщица съществува и старо оброчище, носещо същото име. По стара традиция на този връх копривщенци правели молебен против градушки.

И тази година, за девета по ред, Иван Орашъков – Консула, със своето семейство раздава корбан за здраве на своите съграждани. На това свято място от 15 май Иван Орашъков започна изграждането на беседка до съградена от него чешма, в непосредствена близост но каменния кръст на оброчището. Той сподели, че на този свят нищо не е случайно. Точно на 15 май, когато е осветена чешмата, са започнали изграждането на беседката.

Отец Богомил Читалов отслужи молитва за здраве на присъстващите и на техните съграждани, извърши водосвет и благослови вкусният телешки корбан и тавите с копривщенски тутманик, приготвени от съпругата на Иван – Пенка Тороманова. Много миряни се изкачиха на оброчището – от 9-месечният Калоян Темелков, до 95-годишният Найден Пухов. Рале и Стоян Стрелкови, Искро Йончев и Петър Козлеков оказаха помощ на родолюбивия копривщенец Иван Консула за изграждането на беседката.

ЛЕКОАТЛЕТКАТА ЕЛИЦА ТОДОРОВА  Спечели още два златни медала
Prev Post ЛЕКОАТЛЕТКАТА ЕЛИЦА ТОДОРОВА Спечели още два златни медала
АБИТУРИЕНТИТЕ НА ЧПГЧО “ЧЕЛОПЕЧ”  Дефилираха пред трима кметове
Next Post АБИТУРИЕНТИТЕ НА ЧПГЧО “ЧЕЛОПЕЧ” Дефилираха пред трима кметове
Related Posts

Leave a Comment: