НА ЯЗОВИР „ДУШАНЦИ“ Летуващи от цяла България

  • 0
  • 99 преглеждания

Както всяка година в периода на Горещниците, решихме и през настоящата 2020-та да проверим привлича ли с прохладата на красивата си природа и възможностите за отдих и риболов най-големият местен язовир – „Душанци“.

В петък – 31 юли, малко след 13 часа, пристигаме на водоема, а докато приближаваме с колата до подхода през боровата гора до едно от най-предпочитаните места за бивак, преброяваме над тридесет автомобила. Под сенките и на пътя са се разположили каравани, кемпери, джипове, че и по-луксозни возила. Термометърът на колата ин показва 33 градуса по Целзий на сянка. Хора наблизо почти не се виждат. До един кемпер на пътя с уред за улов на риба, се е приготвил Николай Генов от гр. Стара Загора. Петдесет и петгодишният мъж заявява, че повече от три десетилетия е запален рибар. За първи път е на язовир „Душанци“ и смята да остане два дни. Да пробва късмета си и хване нещо – не толкова за трапезата, колкото заради спорта, казва той, защото усещането е неповторимо. Пожелаваме му успех, преди да поемем към брега на съоръжението. Докато се разделяме с него, приближава още един кемпер. Семейство от столицата търси път към залив на южния бряг на съоръжението.

На слизане към язовира срещаме забързан рибар, с две въдици в ръце. Обяснява, че нищо не е хванал часове наред. Много е топло и рибата се е „покрила“ по дъното, споделя мнението си на специалист в риболовството той. Наблизо е устроен добър бивак, макар обитатели да не се съзират. Вероятно почиват в караваната, до която е изправен фотоволтаичен панел за производство на електроенергия. Има още мивка, маса, тента с няколко стола.

Почти до водите са разпънали две палатки мъже, строители от столицата. Разговаряме се за времето и летуването край язовир „Душанци“. Споделят, че вече от осем години идват всяко лято тук. Единият от тях – Александър, обяснява, че имат приятели от гр. Златица и село Антон, и в почивните дни ще се съберат голяма компания. Подготвили са се добре за трапезата и отмората край водата.

Тишината и безлюдието, предизвикано от жегата, ни карат и ние да по-бързаме към вкъщи. По обратния път спираме до познат от района и се интересуваме върви ли риболовът. – „Не откъсва! – потвърждава и той. – Много е горещо!“

Приятно впечатление прави обстановката наоколо – чисто, подредено, а стената на язовира е оградена с висока и стабилна метална ограда. За предпазване на посетителите от непредвидени инциденти, обяснява един от охранителите на съоръжението. Фирма от гр. Правец е наета от „Аурубис България“ да я постави. И продължава да работи и по обезопасяване на канала, по който се оттича водата на яз. „Душанци“, когато водоемът е препълнен. В момента нивото му е на 60 см. по-ниско от кота „Нула“, показва измервателната линия на западния край на стената.

В събота – 1 август, пак по същото време, отново посещаваме района. Този път изобилието от автомобили е огромно – всяка сянка и свободно място край пътя, е заето от коли. Преброяваме до сто и спираме, защото продължават да пристигат. Не липсват и пешеходци, които се разхождат под сенките. Цяла фамилия от село Душанци е изминала двата километра пеша до язовира, заедно с детска количка, в която е бебе.

Насочваме се към водоема. Познатите ни от вчера рибари заявяват: „Днес е по-добре!“, хванали са по нещо. Малко по-надолу е разпънала палатка и тента компания от близкия град Панагюрище. За втора година са тук и се чувстват прекрасно под сенките на дърветата и прохладата на язовира. Осемгодишната Дария е особено щастлива и доверява, че през следващата учебна година ще е във втори клас. Започваме разговор и майка й споделя, че наскоро ходили до Черноморието. На Обзор почти нямало летуващи, а на Приморско имало повече хора на брега. Предпочитат обаче прекрасното съчетание на плаж сред красива природа, затова са на язовир „Душанци“. Ще останат до неделя. Мъжете от групата също са разговорливи – харесва им тишината, спокойствието и удоволствието през дните на почивката си да хвърлят въдиците във водата.

Язовирът гъмжи от канунисти. Мъж с джет тегли въже, на края на което се е заловил друг с водни ски. Правят завой и огромно ветрило от капки очертава пътя им. До пристана на източния бряг на язовира се е разположил рибар с две въдици. Не е в настроение, защото уловът не върви – шумът наоколо плаши рибата, казва той. При приближаването на двойка канунисти – мъж и жена, човекът бързо прибира такъмите си и се премества на друго място.

Приветстваме гребците и се интересуваме откъде са. Чак от Бургас, отговаря дамата. Цяла група са – четиринадесет канута. Предпочитат спокойните води на язовир „Душанци“ пред бурното море край родния ми град. За първи път са тук, а партньорът й заявява, че ще повторят. Част от групата ще остане да направи обиколка на хидротехническото съоръжение и в неделя. Всички са търсачи на силни усещания и адреналинни спортове. Неведнъж са скачали с бънджи от виадуктите по рида „Козница“, споделя бургазлията. Разделяме се с пожелания за приятен уикенд.

Жегата продължава да е висока – термометърът на автомобила показва 31.5 градуса по Целзий, въпреки че подухва лек вятър. На връщане към котловината и Пирдоп, се разминаваме с дежурния полицейски автопатрул и група пешеходци от село Душанци. А пътят към язовира продължава да е натоварен, въпреки че е ранен следобед. Потокът от автомобили е неспирен и пътниците в тях вероятно бързат да се заредят с енергия за трудовите си делници под сенките на Средна гора.

ЛЕКОАТЛЕТКАТА НАДЕЖДА АНГЕЛОВА ОТ СЕЛО МИРКОВО  Втора на супер маратона „Витоша 100“
Prev Post ЛЕКОАТЛЕТКАТА НАДЕЖДА АНГЕЛОВА ОТ СЕЛО МИРКОВО Втора на супер маратона „Витоша 100“
ВЪЗРОЖДЕНСКИЯТ ГРАД   Събра елита на българския конен спорт по издръжливост
Next Post ВЪЗРОЖДЕНСКИЯТ ГРАД Събра елита на българския конен спорт по издръжливост
Related Posts

Leave a Comment: