ЛЕКОАТЛЕТКАТА НАДЕЖДА АНГЕЛОВА ОТ СЕЛО МИРКОВО Втора на супер маратона „Витоша 100“

  • 0
  • 84 преглеждания

На 25 и 26 юли в София се проведе супер маратонът „Витоша 100”. На него известната спортистка от с. Мирково Надежда Соколова Ангелова спечели престижното второ място сред жените и стана осма в крайното класиране. Дистанцията от 100 км. сама по себе си говори за подвиг, но когато сред победителите е млада майка, с бебе под една година, това вече надминава представите ни за свръх воля, сила и упоритост.

 - Надя, честита победа в престижния супер маратон „Витоша 100”! Можеш ли да ни кажеш какви бяха участниците в състезанието тази година?

- На 25 и 26 юли се проведе 37-ото издание на обиколката на Витоша. Състезанието бе отложено с повече от месец от първоначално обявената дата заради обстановката в страната покрай коронавирус пандемията. До месец преди старта не беше ясно дали състезанието ще се проведе или не. Въпреки това, в надпреварата взеха участие над 1300 колоездачи и около 580 бегачи. На старт застанаха представители на 22 държави, част от тях с цели отбори. Много от заявилите участие от чужбина обаче не можаха да се включат поради наложената карантина в техните държави след завръщането им от България. Общият брой на чужденци надмина 100, сред тях служители на редица посолства у нас. Над 100 бяха и тези, които се впуснаха в супер изпитанието „200 км“ – да обиколят Витоша първо с велосипед и след това със скороходците. Това показа, че интересът към най-масовото бегаческо събитие в България се е запазил.

 - Какво представлява самият маратон? Разбрах, че състезателите пробягват 100 км., обикаляйки планината Витоша. Но какво още можеш да ни кажеш?

- Трасето на Витоша 100 е с положителна денивелация около 2000 метра, като състезателите трябва да преминат през няколко контролни пункта преди да достигнат до финала: Тихият кът, Владая, Кладница, Бариерата на язовир „Студена“, Чуйпетлово, Ярлово, Брезите, Бистрица и Драгалевци. Всяка година традиционно първи стартират колоездачите, а след като те финишират – бегачите. Има и ентусиасти, които участват и в двете дисциплини. Дистанцията на трасето е 100 км.

 - Какви резултати показаха участниците?

- Стартът за колоездачите беше даден в 06:00 ч. на 25 юли. Най-бърз при мъжете за трета поредна година беше Александър Алексиев с време 3:56:32 ч., само на 48 секунди от собствения си рекорд от миналото лято, когато стана първият мъж, финиширал под 4 часа. Втори и трети неизменно бяха неговите съотборници от „Велораптър“ Владислав Гюров и Калин Русев. В крайна сметка Алексиев финишира 21 минути преди Гюров и половин час пред Русев, като средната му скорост бе 25 км в час.

 - А какво показаха жените в това съчетано супер изпитание?

- При жените победителка беше Христина Козарева. Състезателката на „Велораптор“ финишира за 5.29:02 часа, далеч от рекорда на Анелия Карагьозян от 2016 г. – 5.12:11 часа. Суперсензация бе второто място на едва 12-годишната Йоана Вълканова от „Олимп“, финиширала на 19 минути след шампионката. Трета е Ивета Костадинова, на 39 минути след победителката, която записа средна скорост 18 км в час.

 - Как протече състезанието при маратона?    

- Бегачите стартираха в 00:00 ч. на 26 юли, като само час преди старта над София и Витоша се разяри силна буря с проливни дъждове, гръмотевици и бурен вятър. Това обаче не попречи на ентусиастите да стартират. Въпреки лошите условия и калното трасе, беше направен уникален рекорд при жените. Той беше направен от Мария Николова, която записа 6-та победа от 10 участия на обиколката с време 9:17:32 ч.,като подобри собствения си рекорд с над 20 минути и зае 5-то място в генералното класиране. Второто място  спечелих аз с време 09:39:08 ч. и бях класирана осма в генералното класиране, а трета беше рекордьорката на старото трасе от 2015 г. Моника Филипова с време 10:40:43 ч.

 - Състезанието при мъжете как премина?

- При мъжете се заформи оспорван двубой между шампиона от 2016 г. Ивайло Атанасов и прочутия рекордьор в планинските бягания Кирил Николов–Дизела. Двамата се движеха рамо до рамо до село Чуйпетлово, но там Дизела получи болки от възпалена стара травма и се отказа. Атанасов продължи, за да триумфира на финала с личен 8:18:20 часа, само на 6 минути от рекорда на трасето. Среброто бе за Стефан Иванов, финиширал 40 минути след шампиона, а бронза заслужи Тодор Георгиев с време 9:05:49 ч. Над 100 бяха и тези, които се впуснаха в супер изпитанието „200 км.“ – да обиколят Витоша първо с велосипед и след това със скороходците. Супер героят на уикенда се казва Самуил Вълчев, който запази лидерството си от първия ден с велосипеда и накрая спечели златото при дуатлонистите с 16:17:11 часа (5:08:56 часа колоездене и 11:08:15 часа бягане).

 - Имаше ли и други участници от нашия регион?

- От Средногорието участие взеха още състезателите Петко Кошински от Златица и Георги Стоичков от Челопеч. Петко се включи в надпреварата за трети път и има два успешни финала.Той сподели, че е подобрил времето си от миналата година с 10 минути, като е финиширал за 13:30:08 ч., въпреки че изкълчил глезен на 59-ти км. и от там до финала предимно е ходил. Георги е участвал няколко пъти в състезанието, като предишни години е финиширал на дуатлона. Тази година той спря хронометрите на 13:32:00 ч. И двамата състезатели споделят с известна доза хумор, че тази година най-много впечатление им е направила калта по трасето, но въпреки това за тях Витоша остава любимо състезание.

- Каква е твоята равносметка за това участие?

- Това беше четвъртото ми участие в обиколката на Витоша и съм доволна, че успях да финиширам. Състезанието е трудно и е необходима добра подготовка, ако човек иска да го избяга цялото. Най-доброто ми бягане досега беше през 2018 г., когато станах втора с време точно 10:00 ч. Тази година успях да подобря времето си с 20 минути. Тренирах 2 месеца целенасочено само за Витоша, като бях готова да направя време 9:30 ч. Преди самата Витоша успях да участвам само в 2 – 3 бягания, колкото да усетя състезателната обстановка. За съжаление имаше прекалено немалко фактори, които ми попречиха да постигна целта си – много калното трасе при язовир „Студена“, мъглата и лошата видимост през нощта от Чуйпетлово към Ярлово, проливният дъжд в последните 10 км. След състезанието се чувствам добре, без особени контузии, като изключим загубата на 6 нокътя. Сега съм още по-амбицирана за следващото издание на надпреварата, защото виждам къде и какво мога да подобря. Искрени адмирации към Мария Николова за уникалното бягане, което направи.

- Поздравления за твоята воля, целеустременост и упоритост в достигане на поставените цели! Желаем ти да си здрава, за да реализираш и сбъдваш мечтите си! Както и да бъдеш обичана и ценена не само от твоите близки, но и от всички, които те познават и ти се възхищават! Успех в начинанията!

В неделя Надя участва в поредното свое състезание и без тренировки става трета след две професионални бегачки на 11.5 км. трейл в надпреварата между софийските села Бистрица до Железница и обратно. Трейл означава бягане по черни  или планински пътища без асфалт.

СЪВЕТНИЦИ ОТ БСП И МЕСТНА КОАЛИЦИЯ „ВОЛЯ – ВМРО“   Работят обединени за Копривщица
Prev Post СЪВЕТНИЦИ ОТ БСП И МЕСТНА КОАЛИЦИЯ „ВОЛЯ – ВМРО“ Работят обединени за Копривщица
НА ЯЗОВИР „ДУШАНЦИ“  Летуващи от цяла България
Next Post НА ЯЗОВИР „ДУШАНЦИ“ Летуващи от цяла България
Related Posts

Leave a Comment: