НАД СТО ЧЛЕНОВЕ НА КЛУБОВЕ „ТРАДИЦИЯ“ ОТ СТРАНАТА Проведоха хайдушки поход в Златишкия балкан и представиха сватба от началото на ХIХ в.

  • 0
  • 100 преглеждания

На 26 юни се осъществи подготвяният отдавна втори хайдушки поход в Златишкия Балкан. Той беше заплануван за миналата година, но поради наложената пандемична обстановка, беше отложен.

Началото на похода беше даден в местността „Спасово кладенче“, след задължителния инструктаж за боравене с огнестрелни оръжия. Жените бяха облечени в народни носии от всички краища на страната, а мъжете бяха въоръжени с пушки и револвери и в хайдушко облекло или в униформи на турски войници и башибозук от XIX в. Организатори на събитието бе регионалният клуб от гр. Златица към Национално дружество „Традиция, с активната подкрепата на общината.

Кметът инж. Стоян Генов поздрави участниците в събитието и им пожела успех, като припомни славната история на града, свързан с имената на Паисий Хилендарски, Васил Левски и четите на Панайот Хитов и Филип Тотю.  Той даде начало на похода с изстрел от черешово топче. Групата се водеше от планинския водач и общински съветник в Златица Стоян Зяпков, а в края на колоната беше изявеният планинар и член на НД „Традиция“ Щерьо Данчев от Пазарджик.

В похода взеха участие регионални клонове от Копривщица, Пловдив, Нова Загора, Варна, Габрово, Троян, Пазарджик, Червен бряг, Банско и други селища на страната. Маршрутът се преодоля за по-малко от два часа до местността „Овчарниците“, където след кратка почивка се състоя възстановка на сражението между хайдути и турски башибозук. В действие влязоха всички налични огнестрелни и хладни оръжия, като участниците артистично се превъплътиха в ролите си. Гостите от страната бяха настанени в хижа „Свищи плаз“, където се насладиха на прекрасната природа и разговаряха като стари и дългогодишни приятели.  Подслонът и храненето на гостите беше осигурено от гостоприемните домакини на планинския дом, със съдействието и помощта на Община Златица.

На следващият ден – 27 юни, златичани и гости на града можеха да присъстват на пресъздаването на възрожденска сватба, изградена по мотиви от филма „Време разделно“.  Официален гост на събитието беше заместник-министърът на културата Весела Кондакова. А неин домакин беше кметът на инж. Стоян Генов, облечен в местна народна носия. Г-н Генов и г-жа Кондакова приветстваха членовете на родолюбивата организация за усърдието и усилията, които полагат за съхраняване на народните традиции и славното ни минало. Зам.-министърът на културата Весела кондакова благодари за поканата да присъства на събитието и изрази желанието си отново да посети Златица в удобно време и при подобен повод.

Пресъздаването на народния обичай, по сценарий на председателя на клуб „Традиция“ в гр. Златица Явор Ангелов и Веселин Рогачев, е силно въздействащ епизод от традиционната българска сватба от началото на XIX в. беше осъществен с помощта на председателя на дружеството в Копривщица Донко Мрънков, който бе диктор на възстановката.

В ролята на младоженеца Манол се превъплъти от Тодор Близнаков, младоженката Елица бе Николета Динекова, със задачата да представи местния турски велможа Кара Ибрахим се нагърби Николай Костов.

Присъстващите на златичани и техните гости харесаха възстановката и останаха доволни от видяното. Участниците в нея – повече от 100 представители на регионалните клонове „Традиция“ от страната, се разделиха като приятели и с нетърпение очакват следващите си срещи и изяви, с които да припомнят важни моменти от нашата история, за да не се забравят.

„АУРУБИС БЪЛГАРИЯ“ И КЛУБ „БЕГАЧ“ – СОФИЯ  Проведоха четвърти велопоход от Горна Малина до Златица
Prev Post „АУРУБИС БЪЛГАРИЯ“ И КЛУБ „БЕГАЧ“ – СОФИЯ Проведоха четвърти велопоход от Горна Малина до Златица
Ура, ваканция!
Next Post Ура, ваканция!
Related Posts

Leave a Comment: