НАД СТО ДЕЦА

  • 0
  • 106 преглеждания

В луди забавления за опознаване на Средногорието

През втория модул от летния лагер за деца на служители в „Аурубис България“, който се проведе от 31 юли до 4 август, малчуганите отново се радваха на разнообразни занимания. Оранизатор на инициативата е образователен център „Милетия“, с ръководител Илияна Серафимова.

Тази година лятното училище премина под надслов „Пътешествие около земята“ и в него се включиха близо 100 деца от 1-ви до 12-ти клас. Модулът даде възможност на всички да участват в различни дейности. В първия ден те бяха на територията на неолитното селище в с. Чавдар. Разделени на 5 племена, обитаващи някои от седемте континента, заедно с педагога Димитрина Арнаудова децата се научиха да говорят и броят на маорски език, участваха в игри на народите, характерни за масаите, маорите, инките, маите и древните цивилизации.

Лятното училище беше насочено изцяло към географията, географските обекти и проблемите на околната среда. Интерес сред децата предизвика посещението на преподавателя в Софийския университет и съосновател на „Географ БГ“ – Димитър Желев. С атрактивни презентации той разказа на децата факти и любопитни истории за живота в пещерите, скалните образувания, растенията и животните. Близо два часа всяко племе пътува из причудливи места по света, които възхитиха всички. В края на занятието участващите в лятното училище сами построиха своя пещера, като не пропуснаха да я „населят“ и с растителните и животинските видове, които я обитават.

Вторият ден от миналата седмица участниците в лагера прекараха в спортния комплекс в село Мирково и в рудника в с. Челопеч. Най-малките пропътуваха с влак разстоянието от Пирдоп до Мирково. За някои от тях това беше първото усещане за непосредствен досег с железницата и не скриха радостта си по време на пътуването. Те не спираха да задават въпроси и сравняваха нашите влакове с тези в Япония, Германия, Америка.

Големите посетиха „Дънди Прешъс Металс Челопеч“, където проследиха пътя на скалите – от откриването им до добиването на злато и извличане на концентрат. Те с интерес наблюдаваха компютъризираните системи за наблюдение на производствения процес. Служителите в рудника им показаха непознати им до този момент руди и изкопаеми. В края на посещението си децата разгледаха и геоложка изложба с различни видове камъни.

Втората част от деня беше практическа и с помощта на географа Димитър Желев децата направиха своя мина с рубини, диаманти и камиони, които да товарят и разтоварват полезните изкопаеми. Докато една част от малчуганите се доближи до света на миньорите, другата се отдаде на спортни занимания и игри заедно с Теодор Колев и неговия помощник Божидар Арнаудов.

Два от дните децата прекараха на хижа „Мургана“ над с. Челопеч. Програмата там бе наситена с преходи и разходки в планината. С помощта на Димитър Желев те се научиха да откриват и разпознават скалите и камъните. След разходката всяко дете изработи своя геоложка сбирка. Теодор Колев и Божидар Арнаудов се погрижиха за разнообразието от спортни занимания и състезания, в които децата участваха с голямо нетърпение и желание.

В последния ден от тазгодишното лятно училище участващите в летния лагер отново бяха разделени на групи. Най-малките посетиха град Копривщица, където проследиха пътя на хляба. С помощта на хлебарите, облечени в традиционна българска носия, те приготвиха вечен хляб, по технология, позната още от римско време, а след това и оцветени питки в причудливи и интересни формички. По-големите изучиха традициите и обичаите на град Пирдоп и научиха любопитни факти за пирдопчани, посещавайки музей „Луканова къща“, след което се разходиха се из институциите в града.

Закриването преминалия по много интересен начин летен лагер за децата на служителите на „Аурубис България“, се осъществи в петъчния следобед (4 август) в салона на читалище „Напредък“ в град Пирдоп. Това беше и последното занимание на децата. С помощта на презентация, изготвена от Димитър Желев, те пътуваха до красиви земни и неземни места, които предизвикаха възхищение у децата. След интересното пътешествие малчуганите се научиха как да се предпазват от мълнии. Педагогът – физик от СУ „Саво Савов“ Антоанета Димитрова показа на децата действието на Махалото на Фуко и Фарадеевия кафез. В края събитието те премериха сили в състезание с въпроси за наученото през седмицата, като всички участници в него получиха и награди.

Специален гост на закриването беше зам.-кметът на общината  Вера Бойчева. Тя поздрави децата за тяхната любознателност и пожела догодина към забележителностите да добавят и символът на Пирдоп – Еленската базилика. От името на „Аурубис България“ Радостина Лам, специалист „Подбори“ в отдел „Човешки ресурси“ на компанията, поздрави участниците в лятното училище и техните ръководители и отбеляза, че децата са имали незабравими дни и една вълнуваща седмица благодарение на компанията и образователен център „Милетия“.

Закриването на летния лагер направи Илияна Серафимова, която благодари за приятните емоции и пътешествията в далечни земи. Тя пожела на децата прекрасно лято и слънчево настроение през ваканцията. Във фоайето на читалището бяха изложени изделия и сувенири, изработени от децата през цялата седмица, които предизвикаха любопитството на техните гости на закриването.

ПРОГРАМАТА ЗА ПРАКТИЧЕСКО ПРОФЕСИОНАЛНО ОБУЧЕНИЕ  НА „АУРУБИС БЪЛГАРИЯ“ И „ДЪНДИ ПРЕШЪС МЕТАЛС ЧЕЛОПЕЧ“
Prev Post ПРОГРАМАТА ЗА ПРАКТИЧЕСКО ПРОФЕСИОНАЛНО ОБУЧЕНИЕ НА „АУРУБИС БЪЛГАРИЯ“ И „ДЪНДИ ПРЕШЪС МЕТАЛС ЧЕЛОПЕЧ“
В ГРАДА НА ПЪРВАТА ПУШКА
Next Post В ГРАДА НА ПЪРВАТА ПУШКА
Related Posts

Leave a Comment: